Rezultati analize lobanje koja je nedavno pronađena u selu Bukovica kod Pljevalja još nijesu stigli u bjelopoljsko Više tužilaštvo. To je potvrdio zamjenik tužioca Vladan Đalović. On je rekao da su lobanja i svi izuzeti tragovi upućeni na vještačenje u Sudsko-medicinski odbor i Klinički centar u Podgorici.

– Čekamo da nam stigne rezultat vještačenja, što je preduslov za povlačenje narednih poteza. Na osnovu tih vještačenja, između ostalog, treba da saznamo starost lobanje, odnosno godinu nastanka smrti i je li smrt nastala nasilnim putem – kazao je Đalović.

Lobanju su prije mjesec dana pronašli je mještani pljevaljskog sela Bukovica, o čemu su odmah obavijestili policiju. Službenici pljevaljske policije odmah su izašli na lice mjesta i utvrdili da se radi o ljudskoj lobanji. Radi utvrđivanja više detalja, policija je lobanju proslijedila na dalja vještačenja.

– Dežurna služba Centra bezbjednosti Pljevlja je 10. avgusta 2019.godine obaviještena od strane jednog lica da je u selu Mrčići zapazilo ljudsku lobanju. Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja su odmah izašli na lice mjesta i o događaju obavijestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, po čijem ovlašćenju je izvršen uviđaj, a lobanja je izuzeta sa lica mjesta – saopštili su ranije iz pljevaljske policije.

Pošto je lobanja pronađena u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, u zaseoku Mrčići, neki mještani vjeruju da se radi o obračunu graničnih švercera, koji često preko granice iz Crne Gore prebacuju „zabranjene tovare“. Naime, u ovim krajevima se već godinama priča da se iz pravca Pljevalja prema Foči švercerskim rutama krijumčare narkotici.

Prema drugoj verziji, neko od migranata je stradao u pokušaju da pređe granicu, ili eventulano u obračunu sa nekim. To se često dešava u blzini granica raznih zemalja u regionu od početka migrantsker krize.

 

izvor: Dan