CEDIS već realizovao 70 odsto godišnjeg plana revitalizacije

Turistička sezona se privodi kraju. Za naš najveći turistički centar na sjeveru Crne Gore Žabljak, godinama unazad, prema statističkim podacima, interesovanje turista je jednako veliko i ljeti kao i zimi. Taj značajan priliv gostiju u toku ljeta, svojevrsni je izazov i distributerima koji su, posebnim strategijama i preventivnim planovima održavanja, i ovoga ljeta bez problema zadovoljili potrebe turista za strujom, pišu Dnevne novine.

U toku ljetnje sezone na područiju opštine Žabljak izvođene su manje aktivnosti i to na seoskom području, dok su u gradskom i prigradskom dijelu rađene samo tekuće i neophodne intervencije na mreži.

Šef Službe održavanja Regiona 7 Veselin Živković, pod čijom ingerencijom su mreže u opštinama Pljevlja, Žabljak i Šavnik, kaže da je napajanje Žabljaka ljetos bilo veoma uredno.

“Ovaj grad je posebno interesantan turistima ne samo zimi, već je posljednjih godina čak ljeti više turista. Iz toga razloga i mi neke planirane aktivnosti na održavanju mreže svodimo na minimum, kako bismo obezbijedili kontinuirano napajanje dok traje turistička sezona. Ovoga ljeta napajanje je bilo stabilno. U predstojećem periodu intenziviraćemo aktivnosti na području opštine Žabljak. Trenutno radimo na 10-kilovoltnom (kV) dalekovodu ‘Štuoc’, uklanjamo drveće i rastinje u trasi dalekovoda, a takođe mijenjamo dotrajale stubove i ovjesnu opremu. Osim ovog dalekovoda, radimo i na niskonaponskim mrežama Ivan do, Kovačka dolina, Nadgora i Tepca” naveo je Živković.

U toku ljeta, na području Regiona 7 najveće aktivnosti bile su na revitalizaciji 10 kV dalekovoda “Komini” u opštini Pljevlja i 10 kV dalekovoda “Timar” u opštini Šavnik.

“Osim ovoga, radove imamo i na niskonaponskoj mreži Otilovići, u prigradskom području opštine Pljevlja. U okviru revitalizacije navedenih objekata, planirana je zamjena oko 230 dalekovodnih stubova i gotovo 450 stubova niskonaponske mreže. Zamijenićemo i dotrajalu ovjesnu opremu, provodnike, a uklonićemo i rastinje i drveća u trasi mreže. Na pomenutim energetskim objektima do sada je zamijenjeno oko 160 dalekovodnih i 270 stubova niskonaponske mreže. Mijenjali smo i provodnike i ugradili oko 3000 metara SKS-snopa, te 800 kilograma Al-Fe užeta”, rekao je šef Službe održavanja Regiona 7.

Posebno je dodao da su uklonili rastinje i drveća u trasi mreže na površini od oko 85.000 kvadratnih metara.

“U potpunosti je revitalizovano pet stubnih trafostanica, s tim što moram naglasiti da je STS 10/0,4kV ‘Hoćevina 3’, u cjelosti ponovo izgrađen novi temelj trafostanice, uzemljenje, novi željezno-rešetkasti stub kao i ovjesna oprema. Na osnovu navedenih podataka, može se reći da je plan revitalizacije realizovan oko 70 odsto. Ako nastavimo takvom dinamikom, a ne bude događaja na koje ne možemo uticati, poput loših vremenskih uslova ili eventualnih hvarija na mreži, planirana revitalizacija do kraja godine biće u potpunosti realizovana”, naglasio je Živković.

Na području opštine Šavnik uveliko se radi na rekonstrukcija dalekovoda “Bijela” dužine oko 38 kilometar sa pripadajućom niskonaponskom mrežom i rekonstrukcijom trafostanica 10/0,4kV koje mu pripadaju. Sve se to radi u okviru strateškog projekta CEDIS-a Revatilizacija srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području.

Osim navedenih aktivnosti, tokom ljeta se radilo i na redovnom održavanju, ali je bilo i neplaniranih aktivnosti na elektrodistributivnim objektima. Tako je na tim poslovima, u okviru zamjene dotrajalih i kritičnih stubova, ugrađeno oko 550 stubova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

Ekipa za svaku pohvalu

Kako je istakao Živković, na gradskom i prigradskom područiju opština Pljevlja i Šavnik, aktivnosti su usmjerene na dalekovod 10kV “Komini, koji je dužine oko 20 kilometra, te Timar dužine oko 12 kilometara.

“Uz njih, radimo i revitalizaciju pripadajućih niskonaponskih mreža u njihovom konzumu, kao i 12 stubnih trafostanica 10/0,4 kV. Posebno bih ovom prilikom pomenuo ekipu koja je radila rekonstrukciju na dalekovodu ‘Komini’. Kolege Saša Čavić, Trivun Perović, Ivan Kovačević i Slaven Pejović su na dalekovodu do sada zamijenili 160 stubova, a za ovu sezonu ukupno su ugradili 293 nosna stuba i dvadeset šest A-stubova. Brojke same govore koliko je ta ekipa zaista posebna i za svaku pohvalu”, dodao je on.

Izvor: Dnevne novine