Programski odbor časopisa [email protected] na današnjoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje Godišnje nagrade časopisa [email protected] koja se dodjeljuje za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Žirijem će predsjedavati Branka Bogavac, poznata crnogorska spisateljica, publicista i nosilac francuskog viteza kulture. Članovi žirija su Željko Sošić, reditelj i scenarista TV serije “Božićni ustanak koja je emitovana na TV Crne Gore i prošlogodišnji laureat i mr Amer Ramusović, direktor časopisa [email protected]

Inače Godišnja nagrada [email protected] se dodjeljuje od 2015 godine, a prvi laureat bio je novinar, pjesnik i publicista Željko Milović, a Specijalna plaketa pripala je etnologu i koreografu Ibišu Kujoviću iz Rožaja. Nakon njih 2016. godine Godišnja nagrada pripala je Senadu Gačeviću profesoru sa Muzičke akademije na Cetinju, a dobitnici Specijalne plakete su bili Gojko Kastratović, sineasta, filmski i televizijski reditelj, autor prve istorije crnogorskog filma, osnivač i utemeljitelj crnogorske kinoteke, i Senada Đešević, profesorica crnogorskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Plavu.

Prošle godine laureat nagrade “[email protected]” bio je Željko Sošić, poznati crnogorski reditelj i scenarista TV serije “Božićni ustanak “ prvog projekta te vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina, dok su plakete Komune dobili dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu “Crnogorska usmena tužbalica” i portal “Montenegro Magazin”, za medijsku promociju zaštite crnogorske kultrune baštine.

Planirano je da nagrade časopisa “[email protected]” budu dodijeljene krajem oktobra ili početkom novembra 2018. godine na prigodnoj svečanosti kada se očekuje da će nagradu Komune ovogodišnjem dobitniku uručiti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.

Izvor: Cdm.me