Dok građani Bijelog Polja mjesecima svjedoče radovima na rekonstrukciji gradskog trga, kako navode iz GP URA, ostaje pitanje – koji projekat je na kraju izabran. Naime, kako navodi , predsjednik bjelopoljskog odbora Hajro Bučan, nagrada za pobjedničku zamisao rekonstrukcije trga dodjeljivala se nekoliko puta.

„Uzimajući u obzir činjenicu da su sredstva za rekonstrukciju trga obezbijeđena kroz donaciju kompanije ‘Adriatik Properties’ iz Budve, te da će samo prva faza radova koštati oko 900.000 eura, ostaje vrlo upitna neobična visina iznosa tih radova, ali i način obezbjeđivanja pomenute donacije, prilikom koje je ‘premijer posredovao’. Na koji način je kompaniju, koja nema bilo kakvih investicija u Bijelom Polju, premijer uspio da ubijedi da finansira rekonstrukciju trga – u navedenom iznosu? Sa druge i suštinski bitnije strane, dok se Bijelo Polje nalazi u socio-ekonomskoj vještačkoj komi, umjesto da lokalna uprava i Vlada preuzmu hitne i neopodne korake za sanaciju takvog stanja, oni ‘oboljelog pacijenta’ šminkaju uređenjem Trga. Koliko se samo radnih mjesta moglo obezbijediti, za tih 900.000 eura?!“, upitao je Bučan.

On navodi da su „u moru obećanja, prevara i obmana, građani Bijelog Polja navikli na milionske iznose kojima se lokalni čelnici barataju, pa više ni ne obraćaju previše pažnje na te bitne stvari“.

„Ne obaziru se ni zaposleni u bjelopoljskoj Opštini, na radove ispod njihovog radnog mjesta – na koja uredno dolaze i rade, potpuno besplatno. Naime, u ovom trenutku, Opština Bijelo Polje svojim zaposlenima duguje čak 7 mjesečnih zarada! Kako je uopšte moguće, da u 21. vijeku zaposleni u lokalnoj samoupravi ne primaju svoje plate, a da se pritom ne bune za takvo stanje?! Još je veći apsurd da je, kako pouzdano saznajemo, zaposlenim licima u Sekretarijatu za finansije zabranjeno da pričaju o platama i o stanju računa Opštine. Postavlja se logično pitanje – kako ti ljudi žive i izdržavaju svoje porodice, dok im država i lokalna uprava – svojim represivnim mjerama, žele naplatiti sva potraživanja“, upitao je Bučan.

On ukazuje na jedinstvenu praksu gdje „država i opština duguju svojim radnicima nekoliko hiljada eura, ali iste te radnike uredno tuži za neplaćenu vodu, struju, porez na nepokretnost, parking prostor i druge namete“.

„To najbolje govori o kakvom strahu se zapravo radi. Rad bez naknade je ili volonterizam ili ropstvo, a zaposleni u lokalnoj upravi nisu volonteri. Koliko će im vremena trebati da se sjete stihova zajedničke Internacionale, koji vjerno poručuju „ustajte prezreni na svjetu, svi sužnji koje mori glad“? Međutim, ipak je važno to što je instalirani premijer došao da svečano položi kamen temeljac za „novi“, a prije svega 15 godina rekonstruisani, bjelopoljski Trg. Nadamo se da će ovaj trajati makar duplo duže, šta mu i nije toliko teško“, istakao je Bučan.

On navodi da se, u kontinuitetu, godinama „objavljuju alarmantni podaci o iseljavanju i drastičnom smanjenju broja stanovnika Bijelog Polja“