Brod za 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa “Ramform Titan”, norveške kompanije PGS, uplovio je rano jutros u naše teritorijalne vode.


                                                                              (foto: Uprava za ugljovodonike)

“Obavljene su formalnosti za ulazak broda u teritorijalne vode i Ramform Titan se nalazi na sidrištu Luke Bar, na udaljenosti od oko milju od obale. Osim `Ramform Titan`-a, u crnogorske vode uplovili su i prateći brodovi – `Sanco Sea` uplovio je u Luku Bar u šest sati i 45 minuta, a `Thor Freya` u sedam časova”, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Planirano je da “Ramform Titan” od sjutra do desetog februara vrši pripreme za prikupljanje  geofizičkih podataka.

“Za očekivati je da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne 10. februara i traje osam dana.  Istraživanje će se vršiti na blokovima ukupne površine 338km2 koji se nalaze na prostoru između Bara i Buljarice. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine biće sprovedene u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti, koji je usvojen od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine”, kazali su iz Uprave.

Kako su istakli, monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti.

“Ta ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti. Na `Ramform Titan`-u se nalazi službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom. Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će vršiti posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje. Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija”, objasnili su iz Uprave.

izvor: rtcg.me