ODLUKA SUDA U ŠKOTSKOJ

Bregzit bez dogovora sve izvjesniji

Sud u Edinburgu odbio je danas da spriječi britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament na nekoliko nedjelja tokom dijela perioda uoči roka za izlazak Britanije iz EU, 31. oktobra, čime je propao prvi izazov premijerovoj odluci o suspenziji parlamenta.

Odluka najvišeg škotskog građanskog suda predstavlja udarac za grupu poslanika iz više stranaka koji nastoje da produže period parlamentarne rasprave da bi spriječili haotičan razlaz Britanije i Evropske unije.

Još dva pravna postupka po ovom pitanju su u toku. Jedan je u Sjevernoj Irskoj i drugi u Londonu.

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor nastoji da se pridruži postupku u Londonu i da iznese argumente protiv suspenzije parlamenta.

Mejdžor je rekao danas da traži pravnu dozvolu da se pridruži slučaju koji je već pokrenula aktivistkinja Džina Miler sa namjerom da spriječi Borisa Džonsona da suspenduje Parlament na nekoliko nedjelja.

Mejdžor je otvoreni kritičar Bregzita i obećao je da će pravno intervenisati ako Džonson pokuša da spriječi parlamentarnu raspravu o tom pitanju.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab branio je danas odluku vlade da suspenduje parlament i rekao da taj potez nema nikakve veze sa sprečavanjem poslanika da raspravljaju o izlasku zemlje iz EU.

Rab je rekao danas u Finskoj, gdje se nalazi na sastanku ministara spoljnih poslova EU da je besmislena ideja da se radi o nekoj vrsti ustavnog prestupa, i da je suspenzija pravno dozvoljena radnja za koju postoji presedan.

Drugi ministri spoljnih poslova EU prisutni u Finskoj izrazili su zabrinutost zato što sada izgleda vjerovatniji potencijalno štetan i vrlo skup britanski izlazak iz EU bez sporazuma.

Izvor: Beta