Izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju, koje se nalaze pred poslanicima Skupštine Crne GOre, parlamentarna vladajuća otvara put Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno ministarki Vesni Bratić da smijeni 260 direktora obrazovnih ustanova i 120 njihovih pomoćnika, ali i dijela nastavnog kadra i administracije.

Portalu Dana je, nezvanično, ali iz pouzdanih izvora potvrđeno da će direktori biti smijenjeni već u junu, a pomoćnici do 1. avgusta.

Da će tako biti na neki način je potvrđeno i u crnogorskom parlamentu.

Govoreći u Skupštini Crne Gore, o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju, u ime predlagača poslanica PzP-a Branka Bošnjak, kaže da je vladajuća koalicija došla na ideju za izmjene zakona jer je obrazovanje toliko ispolitizovano da je na velika vrata ušla politike u škole.

– U Crnoj Gori je u ranijemperiodu dozvoljeno da se po paertijskom ključu biraju direktori škola, njihovi pomoćnici, a usudiću se reći da su, u zadnje vrijeme, nastavno osloblje i administracija, prolazili kroz partijski skener. Naš predlog je korak naprijed ka depolitizaciji, jer mi u školskim u upravni odborima školskih ustanova dajemo prednost onima koji rade u tim institucijama i koji najbolje znaju kako te istitucije “dišu” – kazala je Bošnjak.

Ona ističe da će izumjene zakona promijeniti mnogo u kadrovskoj strukturi u obrazovanju.

– Posle usvajanja izmjena ide izbor ili reizbor direktora i pomoćnika, što je pozitivan iskorak baš iz tog razloga što je mnogim direktorima, neću reći svima, partijski interes bio ispred interesa djece i institucije na čijem su čelu. Dešavalo se da direktori budu ucjenjivani ali i da ucjenjuju, da se pored imena nastavnika nalaze krstići za koga glasaju na izborima. Oni su sebi dozvolili da svoje pedagoške obaveze stave u interes partije. Takvi ljudi ne treba da budu na čelu tih institucija

Izvor:Dan, dan.co.me