Izviđaj u postupku protiv ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za 15.000 eura, a kojim je obuhvaćena i revizorka Slavica Drašković, još traje, saopšteno je Pobjedi u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Postupak je pokrenut sredinom aprila kako bi se ispitalo zbog čega je Bratić za vršenje revizije u njenom resoru angažovala po ugovoru o djelu, između ostalih, eksperta koji se predstavljao kao državni revizor mada to nije bio, čime je prekršen Zakon o državnoj reviziji.

“Obavještavamo vas da je postupak izviđaja u navedenom predmetu i dalje u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, naveli su u SDT-u, ukazujući na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom.

Uprkos pokrenutom izviđaju, Vlada je početkom maja, na prijedlog Bratić, zaposlila Drašković i postavila je na mjesto generalne direktorice za unutrašnju reviziju i nadzor rada državne uprave u njenom ministarstvu.

Drašković je od 8. januara po ugovoru o djelu angažovana u resoru Vesne Bratić da kroz provjeru poslovne dokumentacije istraži odluke bivše vlasti.

Ona se u dopisima upućenim institucijama predstavljala kao državna revizorka, iako nikad nije bila zaposlena u DRI, niti je imala njihovu legitimaciju.

Ispit za državnog revizora je položila 21. januara ove godine.

Da Drašković nije državna revizorka, saopštili su iz DRI, ističući da ovakav slučaj nijesu imali od osnivanja 2004. godine.

U mejlu upućenom Fondu PIO, Drašković je potom i sama priznala da se lažno predstavljala, zamolivši da se njene aktivnosti ne vezuju sa poslovima DRI.

Osim kod Vesne Bratić, Drašković je kontrolisala budžetske rezerve i Ministarstva zdravlja, na osnovu ugovora koji je sa njom potpisala ministarka Jelena Borovinić Bojović, a koji, takođe, važi od 8. januara. U oba resora, Drašković je za “češljanje” dokumentacije primala po 1.000 eura mjesečno.

Drašković je završila Pomorski fakultet i ima licence internog revizora i ovlašćenog računovođe.

Iz Ministarstva su ranije kazali da su za ekspertsko-konsultantske usluge angažovani članovi ekspertskog tima advokati, ekonomisti, univerzitetski profesori iz različitih oblasti i drugi istaknuti stručnjaci. Tajnim su u međuvremenu proglašeni izvještaji koje je sastavila Drašković.

Prema zakonu o DRI, poslove državne revizije može obavljati isključivo državni revizor zaposlen na osnovu javnog oglasa u ovoj instituciji.

Drašković saopštila da je 13. februara podnijela krivične prijave protiv senatora DRI.

Izvor: Cdm