POZIV ERDOGANA

“Brate Maduro, Turska je uz tebe”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

“Erdogan i Maduro više godina održavaju bliske veze” (Getty Images/Guliver)

“Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe”, rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Tviteru naveo njegov protparol Ibrahim Kalin.

Kalin je takođe podijelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) kao znak podrške venecuelanskom predsjedniku.

Erdogan i Maduro više godina održavaju bliske veze.

Tokom posjete Karakasu u decembru, Erdogan je javno podržao Madura u pogledu sankcija koje su SAD nametnule Venecueli.

Takođe, turski lider je Maduru obećao pomoć u rješavanju ekonomske krize.

SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su predsjednika venecuelanskog parlamenta Huana Gvaida, koji se juče sam proglasio za predsjednika. EU je pozvala da se čuje “glas naroda” Venecuele i zatražila “slobodne” izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsjednika.

EU ne priznaje ni Madura.

Gvaido se za predsjednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

izvor: Beta