Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je pozvao još jednom poslanike koji bojkotuju parlament da se vrate u skupštinske klupe.„Dođite i razgovaraćemo o bilo čemu ali nema uslovljavanja. Teza o ponavljanju izbora je notorna glupost, nema ponavljanja izbora“, rekao je Brajović gostujući na Radiju Crne Gore. Skidanje imuniteta, Brajović doživljava kao priliku da poslanik dokaže nevinost.„To što Skupština skine imunitet, ne znači da će poslanik biti procesuiran ni uhapšen“, dodao je Brajović.

 Neodgovorno je, kaže, što DF govori o eventualnim nemirima. „Država je tu da spriječi takvo ponašanja a na njihove najave treba da reaguje tužilac. Čudim se što tužilac već nije reagovao“, poručio je Brajović.

Prvi čovjek Skupštine podržava rad Tužilaštva i ističe kako ini treba da rade svoj posao. „Oni ne treba da cijene političku situaciju nego da li je neko prekršio zakon“, rekao je Brajović odgovarajući na komentare u javnosti da Tužilaštvo radi po partijskoj liniji.

Očekuje da bi DF mogao nekulturnim ponašanjem da izazove problem tokom glasanja o skidanju imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću ali vjeruje da će većina u Skupštini da obavi posao, onako kako se to očekuje od poslanika,

Izmjene Poslovnika o radu Skupštine zbog poslanika u posljednje vrijeme, Brajović očekuje tokom jula. Današnje ponašanje manjeg dijela poslanika je, vjeruje Brajović, prouzrokovano dešavanjima u društvu. Brajović podsjeća da smo imali smo neprimjerene scene u Parlamentu, prvo nakon ukidanja imuniteta poslanicima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću a onda prošle sedmice na Administrativnom odboru.

„Niko nije reagovao od velikih broja organizacija koja se bave takvim pitanjima. Nisu reagovali jer je stvorena klima da se na takve stvari ne reaguje“, kazao je predsjednik Skupštine. Brajović kaže da ne smatra da sankcijama treba „utjerivati red“ u parlament ali da je vrijeme da se primjene oštrije sankcije. Na Kolegijumu je, dodaje, razmatran predlog DPS-a da se poslanici, koji krše Poslovnik, kazne novčano.

„Tokom jula očekujem izmjene Poslovnika“, kazao je on.

Kad je je posrijedi Zakon o naknadama majkama troje i više djece, Brajović je rekao da je još na početku bilo jasno da je, kako je naveo, neustavan i diskriminatorski. Vjeruje da je ustavnost tog Zakona trebalo ranije ispitati pred Ustavnim sudom ali kaže da to nije urađeno iz političkih motiva. Izmjene tog Zakona biće u parlamentu od 29. juna.

Država je, članstvom u NATO, postigla državni cilj, kazao je Brajović i istakao da je bilo očekivati da će Rusija preuzeti pojedine mjere, poput uvrstavanja crnogorskih političara na listu nepoželjnih.

„Nemam spisak nepoželjnih ljudi. Čuo sam da su na listi svi poslanici, pojedini rukovodioci. Imam raniji poziv da putujem u Rusiju, na sjednicu interparlamentarne komisije, vidjećemo što će biti…“, saopštio je Brajović i dodao da je spreman da uloži napore u smirivanju tenzija između Crne Gore i drugih zemalja.

Država će, nadalje, biti posvećena EU integraciji, zaključio je Brajović.