Vlasnicima firme „Gard sekjuriti Popović“ Srđanu (42) i Igoru (40) Popoviću i izvršnoj direktorici tog preduzeća Radojki Majić (32) juče je određen pritvor od trideset dana zbog sumnje da su utajili poreze i doprinose u iznosu od 577.265 eura, potvrdio je za Pobjedu njihov advokat Dragoljub Petrović.

Prema njegovim riječima, braći Popović i Majić pritvor je određen zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Prema riječima izvora bliskog istrazi, osim poslovanja kompanije „Gard sekjuriti Popović”, policija provjerava i predstavništvo beogradske kompanije ,,Mr Stefan Braun“ u Podgorici, a čiji su suvlasnici pored srpskih državljana Predraga Zivkovića i Aleksandra Nikolića i braća Popović.

Kompanija ,,Mr Stefan Braun Montenegro“ je otvorena prije nekoliko godina kao predstavništvo beogradskog preduzeća u okviru kojeg posluju poznati klubovi diskoteke ,,Mr Stefan Braun“ u Podgorici i Budvi. Sumnja se da su Popovići, Zivković i Nikolić preko podgoričkog predstavništva ovog poznatog brenda fiktivno izvlačili novac iz Crne Gore.

Sumnja se da su braća Popović i njihovi poslovni partneri fiktivno izvlačili novac iz predstavništva u Crnoj Gori na ustaljen način, finansijskim malverzacijama kao što su to radili u „Gard sekjuriti Popović” kazao je sagovornik Pobjede.

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda u Podgorici, Popovići u podgoričkoj kompaniji ,,Mr Stefan

Braun Montenegro“ imaju po 10 odsto udjela, dokvsu srpski državljani Predrag Zivković i Aleksandar Nikolić većinski vlasnici. Oni imaju po 40 odsto vlasništva.

Popovići su prije nekoliko godina otvorili prvo predstavništvo ovog poznatog brenda u Budvi, na bečićkoj plaži kao klub na otvorenom i plažni bar, koji radi tokom ljetnjih mjeseci.

Prije nešto više od godinu dana klub ,,Mr Stefan Braun“ otvoren je i u Podgorici, ispod Stadiona Budućnosti.

Popovićima i izvršnoj direktorici „Gard sekjuriti Popović” Radojki Majić su prije nekoliko dana stavljene lisice na ruke zbog sumnje da su u svojstvu odgovornih lica u ovom preduzeću izbjegli plaćanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i podnošenje obavezne prijave poreza i doprinosa Poreskoj upravi na zarade zaposlenih od jula 2011. do maja 2014.

Sumnja se i da su prikrili podatke o ostvarenoj dobiti, čime su izbjegli utvrđivanje stvarne obaveze poreza na dobit preduzeća za 2012. i 2013. godinu navodi se u saopštenju. Osumnjičeni su, kako dosadašnja istraga ukazuje, oštetili državnu kasu za 577.265 eura.

Prema saznanjima Pobjede, poslovanje „Gard sekjuriti Popović” pod istragom je od septembra prošle godine kada su inspektori za suzbijanje privrednog kriminala krenuli u provjere kompletne dokumentacije, koja je izuzeta po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici.

Istražitelji su tada došli do saznanja da ta firma duže vrijeme postupa nezakonito i čini štetu državi, ali i zaposlenima u kompaniji. Službenici odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala prikupili su, kako se tvrdi iz istrage, mnoštvo dokaza koji ukazuju da su braća Popović počinila više krivičnih djela.

Osim malverzacija u ispunjavanju poreskih obaveza, prema informacijama našeg lista, istraga je usmjerena i na prikupljanje dokaza koji bi mogli da potvrde sumnje u pranje novca. Braća Popović posjeduju značajnu imovinu koja je registrovana na više kompanija u Crnoj Gori i Srbiji. Prema do sada prikupljenim podacima, osnovano se sumnja da je veći dio te imovine stečen protivzakonito. Zato će uskoro biti, kako saznaje naš list, pokrenuta i finansijska istraga i provjera poslovanja firmi braće Popović van Crne Gore, jer analiza do sada prikupljenih dokaza ukazuje da su i u Srbiji po istoj matrici izbjegavali plaćanje obaveza. U tu istragu će biti uključeni, kako saznajemo, i stražni timovi iz Srbije.

Izvor:Pobjeda