Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da Rusija stoji iza pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva bivšeg premijera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

On je kazao da pristupanje Crne Gore NATO-u nije protiv nijedne zemlje, pa ni protiv Rusije.Naš interes je da se pridružimo tom krugu, neki bi rekli, najrazvijenijih država. Uvijek smo bili na pravoj strani istorije. Želimo da očuvamo nezavisnost i ne shvatamo zašto je Rusija toliko bijesna. Ne možemo da opravdamo njihovo ponašanje tokom pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva bivšeg premijera. Oni se svakodnevno miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore. Za neke stvari nemamo dokaze, ali nam neke druge govore da Rusja stoji iza toga. Možda ćemo u narednom periodu imati neku revitalizaciju odnosa, jer su oni sada na najnižem nivou od 1953. godine – istakao je Bošković na skupu o geopolitičkim i bezbjednosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi, na šestom samitu Evropska Unija – Jugoistočna Evropa, koji se u organizaciji renomiranog londonskog magazina “Ekonomist” održava danas u Podgorici.

„Interes Crne Gore je da postane dio porodice 28 najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta. NATO integracije su prvenstveno interes Crne Gore i nisu usmjerene protiv nijedne druge države“, kazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković na današnjoj, Šestoj konferenciji koju je ugledni časopis „Economist“ u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom vanjskih poslova organizovao u podgoričkom hotelu „Hilton“. Konferencija je bila posvećena geopolitičkim i bezbjednosnim izazovima u Jugoistočnoj Evrpi, sa temom „Može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“.

Ministar Bošković je kazao da je Crna Gora iz svoje istorije naučila nekoliko značajnih lekcija, mada je uvijek bila na njenoj pravoj strani.

„Želimo da budemo član kluba razvijenih zemalja, kako bi sačuvali sigurnost i stabilnost“, kazao je Bošković, izražavajući uvjerenje da je budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana članstvo u NATO.

„Želimo da podstaknemo i ostale države Zapadnog Balkana da krenu našim putem, jer je to jedini način da se okrenemo Zapadu. Tada bi prestala priča o ’Velikoj Albaniji’,’Velikoj Srbiji’, ’Velikoj Hrvatskoj“ ili ’Velikoj Crnoj Gori“, istakao je Bošković i dodao da je riječ o racionalnom cilju, budući da nema generacije na ovim prostorima koja nije zapamtila neki ratni sukob.

„To je osnovni razlog iz kojeg želimo postati dio Alijanse“, naglasio je ministar Bošković.

sjevercg