U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti trenutno je na liječenju 260 pacijenata. Prema sistemtizaciji radnih mjesta, nedostaje čak 30 medicinskih tehničara, što otežava rad te ustanove, kazao je direktor Dragan Čabarkapa.

On navodi da je bolnica svake godine sve opterećenija, zbog čega je neophodno omogućiti bolji godišnji budžet, ali i pojačati stručni kadar.

“Nedostaje nam najviše srednjeg medicinskog kadra. Imamo 80 medicinskih tehničara, a no novoj sistematizaciji nedostaje nam tridesetak zaposlenih. Neki odlaze u penziju, a ovu vrstu kadra zbog specifičnosti posla nije lako naći. Prinuđeni smo da primimo sve sudske pacijente i sve one koji tu dolaze na prinudnu hospitalizaciju. Neki su čak poslati iz Kliničkog centra Crne Gore gdje postoji Psihijatrijska klinika, ali oni nažalost ne obavljaju prinudne hospitalizacije, iako zakonski nisjeu oslobođeni toga”, kazao je on za Radio Kotor, prenosi Dan.

Njihova ustanova je, kako je rekao, očigledno iz tog razloga što imaju najstručniji kadar i najiskusnije osoblje koje radi ogroman posao, adresa na koju se upućuju pacijenti sa najsloženijim zdravstvenim problemima kada je u pitanju mentalno zdravlje.

izvor: rtcg.me