OBAVLJEN PROBNI LET

Boing napravio leteći automobil

Prototip “Boingovog” autonomnog letećeg automobila kratko je lebdio tokom svog prvog probnog leta, nagovještavajući u kom pravcu će ići razvoj transporta.

To je mali, ali značajan korak najvećeg proizvođača aviona da unaprijedi urbani transport i usluge isporuke paketa, ističu iz vodećeg svjetskog proizvođača aviona.

Američki “Boing” ušao je u trku sa svojim najvećim rivalom “Erbasom” i mnogobrojnim manjim kompanijama koje razvijaju vozila sposobna za vertikalno polijetanje i slijetanje.

“Boingova” letjelica bez pilota duga devet metara – kombinacija helikoptera, bespilotne letjelice i aviona sa fiksnim krilom, podigla se nekoliko metara u visinu da bi se poslije manje od minuta lebdenja prizemljila na Aerodrom “Manasas” u američkoj saveznoj državi Virdžinija, saopšteno je iz kompanije.

Sljedeći korak bilo bi letjenje unaprijed.

Predsjednik i glavni izvršni operativac Boingove podružnice “Aurora Flajt Sajansiz” opisao je probni let riječima da “tako izgleda revolucija”.

“Boing” planira proizvodnju dva tipa letećih automobila koji su u stanju da ponesu dva i četiri putnika. Za ovu godinu predviđen je i probni let teretne verzije koja bi trebalo da bude sposobna da ponese pakete mase do 227 kilograma.

Izvor: RTS.rs