KULTURA

Bogdanović-Dmohovski: Podsticaćemo nova partnerstva u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori, Arturom Dmohovskim.

Tokom razgovora, više riječi bilo je o dosadašnjoj saradnji dvije države, ali i o prostoru za zajedničke aktivnosti na planu kulture tokom predstojećeg vremenskog okvira.

Bogdanović je kazao kako je u fokusu dosadašnje saradnje na polju kulture bila oblast zaštite baštine. S tim u vezi, on je kazao kako je nedavno dobio poziv ministra kulturne baštine i potpredsjednika Vlade Poljske Pjotra Glinskog da posjeti tu državu.

Bogdanović i Dmohovski saglasili su se kako uspješan vid saradnje na polju kulture predstavljaju aktivnosti na arheološkim istraživanjima u Risnu, gdje su od 2000. godine prisutni stručnjaci iz Poljske.

Ambasador Dmohovski je istakao kako je Poljska u potpunosti otvorena za nova partnerstva u sferi kulture, kako na planu prenošenja iskustava, tako i u pogledu konkretnih aktivnosti i projekata.

Tokom razgovora istaknut je značaj skorog potpisivanja Izvršnog programa saradnje. Ovim programom biće predviđeno realizovanje projekata koji se odnose, između ostalog na digitalizaciju bibliotečke građe, saradnju u oblasti arheologije, prevodilačkih projekata, saradnju u oblasti kinematografije, performansa, muzike, učešća na festivalima i manifestacijama, kao i saradnju u oblasti zaštite i očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine i arhivske djelatnosti.

S tim u vezi, današnji sagovornici zaključili su da bi od posebnog značaja moglo biti uspostavljanje saradnje ustanova kulture dvije države, te, u perspektivi, njihova zajednička realizacija projekata.

Izvor: CDM