Službenici Uprave policije Centra bezbjednosti Bijelo Polje su u prethodnih 12 dana iz saobraćaja isključili i sankcionisali 29 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, pri čemu su njih devet uhapsili i procesuirali nadležnom sudu, saopštio je komandir Centra bezbjednosti Bijelo Polje Danko Gogić.

Naime, u toku je nacionalna kampanja „Kad pijem ne vozim“, koja je pokrenuta sa ciljem da u narednom periodu bude još manje saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama i teškim tjelesnim povredama koje uzrokuju vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Kontrole su pojačane na svim magistralnim i regionalnim putevima.

“Akcija je preventivnog i represivnog karaktera, tako da prilikom kontrole vozača i vozila dijelimo osvježivače vazduha za vozila koje je uradila Pivara „Trebjesa”, sa porukom kampanje „Kad pijem, ne vozim“, kako bismo ih stalno podsjećali na rizike koje sa sobom nosi upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, ukol iko vozače zateknemo da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, protiv njih će biti podnijete prekršajne prijave”, kazao je Gogić.

On je podsjetio da je, shodno Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju, dozvoljeno do 0,3 promila alkohola u organizmu.

“Od 0,3 do 0,5 pišu se prekršajni nalozi, preko 0,5 prekršajne prijave, a ukoliko lice ima više od jednog promila alkohola u organizmu, lišava se slobode i procesuira po skraćenom postupku”, pojasnio je Gogić, uz napomenu da vozači do 24 godine ne smiju uopšte imati alkohola u organizmu.

On je saopštio da su u prvih šest mjeseci ove godine, službenici bjelopoljskog Centra bezbjednosti procesuirali 360 lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Kampanja „Kad pijem, ne vozim“ počela je 10. avgusta, a trajaće do 31. septembra ove godine.

 

 

izvor: Dan