Bjelopoljska Opšta bolnica dobila je PCR aparat, koji će biti u funkciji od polovine narednog mjeseca. To je saopštio direktor ove zdrabvstvene ustanove dr Kenan Erović. kaže da su već dvije doktorke uputili na edukaciju, kao i dva laborantska tehničara, kako bi mogli da rade na tom aparatu.

    Foto:Dan

Aparat, pored PCR testiranja, ima mogućnost i da se rade analaze za hepatitis B,C, HIV, kao i humani papiloma virus. ovo je jedini aparat na sjeveru i na taj način ćemo rasteretiti, kako Institut za javno zdravlje, tako i olakšati Bolnicima i Domovima zdravlja u okruženju, da na brži i lakši način dobiju analize, a samim tim ćemo smanjiti troškove odlaska pacijenta za te analize u Podgoricu.

Aparat je dobijen posredstvom Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

Bilo je planirano da rade molekularni biolozi na njemu, ali zbog deficita tog kadra, odlučeno je da rade mikrobiolozi, upravo zbog virusologije. Bihemičare smo edukovali da oni rade na tim aparatima, a u planu je da ponudimo našim mikrobiplozima iz Doma zdravlja da honorarno ili dopunski rade u Bolnici,a ako ne poslaćemo nekog od malađih kolega na specijalizaciju i da trajno riješimo problem-naglasio je dr Erović.

Kaže da je situacija na Kovid odjeljenu Opšte bolnice za sada je stabilna. Trenutno imamo 24 pacijenta, radi pet specijalista – internista i tri konsultanta, sa dosta dobrim rezultatima. Opremljeni smo i kadrovski i tehnički, imamo dovoljan broj respiratora, kao i osoblja, za sada je stanje stabilno, dva pacijenta su na respiratoru-kaže dr Erović, dodajući da nijedan kovid pacijent iz Bijelog Polja u poslednjih pet mjeseci nije upućen ni prema jednoj ustanovi.

Izvor:Dan