Bjelopoljci traže da država isplati novčano porodice stradalih u Štrpcima

Bjelopoljci Demir Ličina i Edin Smailović uputili su poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore rezoluciju o zločinu u Štrpcima.

Kako su kazali, namjera im je da se država Crna Gora i crnogorsko društvo „na primjeren način odnese prema teškom zločinu“ od, kako tvrde, strane paravojnih formacija, otmici i ubistvu 20 nevinih ljudi, mahom Bošnjaka, od kojih njih osam su bili građani Crne Gore, a koji se dogodio u vozu na relaciji Bar-Beograd 1993. godine.

Navode da država Crna Gora, posebno u prvim godinama nakon zločina, nije pružila adekvatan odgovor na tragediju ovih porodica, kao i da sve do današnjeg dana porodice ubijenih u Štprcima, nijesu bile predmet adekvatne brige državnih organa.

Između ostalog, Ličina i Smailović navode da država Crna Gora treba da porodicama stradalih u Štrpcima isplati adekvatnu novčanu potporu u jednokratnom iznosu, kao izraz solidarnosti i moralne podrške.

Smailović i Ličina su podsjetili da su do dana pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na 15 godina zatvora, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na pet godina zatvora.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u BiH i Srbiji.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE