Hitnoj službi u Bijelom Polju posljednjih dana sve češće se javljaju građani zbog uboda krpelja, pišu Dnevne novine.

 foto:DN

Odgovorni ljekar te službe Besim Kadić savjetuje da građani sami ne uklanjaju insekte.

“Preporučljivo je prilikom uboda krpelja doći u hitnu službu kako bi se insekt na adekvatan način odstranio. Osim toga, pacijentu se daje koristan savjet kako sam da ukloni krpelja iz tijela, a taj savjet on može prenijeti i drugima ukoliko nijesu u mogućnosti da posjete zdravstvenu ustanovu”, kazao je Kadić.

Naveo je da na bjelopoljskom području kao i na sjeveru Crne Gore, nema indicija da je ovaj insekt zaražen bakterijom koja uzrokuje Lajmsku bolest.

Kao posljedica uboda krpelja može se javiti ta bolest, koja je bezopasna, ukoliko se na vrijeme otkrije, a klinički manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenilom na mjestu i oko uboda u period od tri do 32 dana nakon uboda. Lokalno crvenilo uglavnom nije bolno.

Kod nekih pacijenata identične promjene se mogu javiti i na drugim dijelovima tijela, a kod nekih kožne promjene mogu da izostanu. Pored promjena na koži mogu da se jave temperature, malaksalost, glavobolja i uvećanje limfnih žlijezda.

Ukoliko se bolest ne prepozna i ne liječi nakon nekoliko nedjelja se razvija drugi stadijum, kada se pojavljuju bolovi u zglobovima i kardiološki simptomi. Ukoliko se i u ovoj fazi bolest ne liječi nakon izvjesnog perioda i više mjeseci bolest ulazi u treću fazu sa neurološkim simptomima.

Magistar biologije Tomislav Tomović objašnjava da su krpelji široko rasprostranjeni u prirodi i da se najčešće nalaze u prizemnom sloju rubnih područja šuma, sloju grmlja i niskog rastinja i visokotravnatim staništima.

“Krpelji svoju žrtvu ne traže aktivno. Odrasli krpelj može prošetati nekoliko metara u širinu u potrazi za hranom. On se popne na vrh trave ili grančice grmlja i tu nepomično čeka da se približi plijen. Kada životinja ili čovjek dotaknu krpelja, on se svojim nožicama zakači i pređe na njih i traži pogodno mjesto na tijelu gdje se mogu svojim oštrim rilcem ubosti u kožu, a zatim sisati krv. Za njihovu aktivnost veoma je važna temperatura i vlažnost, zbog čega imaju i svoj sezonski period”, kazao je Tomović.

On upozorava na oprez prilikom branja šumskih plodova ili pri radu u polju i savjetuje da se pri povratku iz prirode presvuče odjeća i pažljivo pregleda čitavo tijelo uz pomoć druge osobe, a kod djece treba pregledati glavu.

Oprez i od zmija i pčela 

Kadić upozorava i na opreznost od uboda pčela.

„Posljednjih dana sve češće se javljaju pacijenti sa ubodom pčela. Preporučuje se da se odmah jave ljekaru jer ubod pčele može izazvati neželjene posljedice, posebno na one osobe koje su alergične. Osim uboda krpelja i pčela, zabilježeno je i nekoliko slučajeva ujeda zmija. Imamo dovoljno seruma ali, u svakom slučaju preporučuje se građanima dodatni oprez prema navedenim insektima i opasnom gmizavcu”, poručuje dr Kadić.