Bivši šef Trampove kampanje je lažima prekršio uslove nagodbe o priznanju krivice

SVIJET

Bivši šef Trampove kampanje je lažima prekršio uslove nagodbe o priznanju krivice

Pol Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trampa, lagao je specijalnom istražitelju Robertu Mjuleru i time prekršio uslove nagodbe o priznanju krivice, rekla je danas američka federalna sutkinja Ejmi Berman Džekson. Manafort je optužen po više tačaka od pranja novca do neregistrovanog lobiranja u toku predsjedničke kampanje 2016. godine.

“Manafort je namjerno dao više lažnih izjava FBI-ju, specijalnom istražitelju i poroti tokom ispitivanja povezanog s istragom”, napisala je sutkinja Berman Džekson u presudi nakon rasprave o tom pitanju, pred federalnim sudom u Vašingtonu.

Dugogodišnji republikanski operativac Manafort, koji je dva mjeseca vodio Trampovu predizbornu kampanju, prva je osoba koju je optužila kancelarija specijalnog istražitelja Mjulera.

Presuda se očekuje za mjesec dana.

U avgustu prošle godine Manafort se nagodio s tužilaštvom, i izjasnio se krivim po više tačaka optužnice, od pranja novca do neregistrovanog lobiranja. Takođe je obećao da će sarađivati u istrazi u zamjenu za blažu kaznu.

Današnja odluka sutkinje Berman Džekson, međutim, znači da Manafort, koji tvrdi da nije namjerno govorio neistine, ne može očekivati ublažavanje kazne.

Kancelarija specijalnog istražitelja Roberta Mjulera istražuje utjecaj Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. na kojima je Tramp pobijedio.

Izvor: Index.hr

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor