Bivši poslanik i član Glavnog odbora SNP Danko Šarančić kaže da su, nečinjenjem rukovodstva, principi Socijalističke narodne partije dovedeni u pitanje i da hitno treba organizovati vanredni kongres na kojem će se govoriti o odgovornosti za stanje u SNP-u.

Šarančić je u razgovoru za Dnevne novine kazao da je nesporna dosadašnja većina u GO koja je davala podršku svemu što je radio i što radi vrh partije.

“Sporni su načini kako se, svaki put, do te većine dolazilo, počevši od Sedmog kongresa, pa na dalje. Sporna je i činjenica, kako to da oni, koji odlaze iz partije kao manjina, naprave višestruko bolji rezultat od onih koji su ostali kao većina. I, nikada ne treba zaboraviti, biti u većini, ne znači uvijek i biti u pravu, a na primjeru SNP je to lako dokazati. Uostalom, izborni rezultati sve govore”, kaže Šarančić.

On smatra da napuštanje partije nije cilj niti jednog, jedinog iskrenog člana SNP-a, dok god funkcionisanje partije ima smisla.

“Između ostalog, i zbog onih stotina i hiljada iskrenih sljedbenika ove partije, a koji su to radili, ne iz interesa i zbog dnevnog politikantstva, već zbog ljubavi, vjere u ideju i čvrste privrženosti programskim principima SNP-a. Ti principi su danas, činjenjem, odnosno nečinjenjem rukovodstva partije, ozbiljno dovedeni u pitanje. Naravno, uvijek postoji ona kap, koja preliva čašu, crvena linija, kojoj smo se, bojim se, ozbiljno primakli. Mislim da postoji neskrivena želja rukovodstva partije da i sada odu svi koji “smetaju”. Nažalost, oni misle da je i sada to rješenje i čine sve da ga ubrzaju”, kaže Šarančić.

On podsjeća na njegov stav o odgovornosti koju mjerim nivoom funkcije koju neko vrši u partiji i kaže da nikada nije tražio ničiju ostavku.

“Moja ideja je bila vanredni kongres i više puta sam je predlagao, koliko god to nekome smetalo. SNP je trebalo da uđe u tu priču odmah poslije odlaska Alekse Bečića i grupe članova i funkcionera koji su mu bili bliski. Svakako, prije prošlogodišnjih oktobarskih izbora, a time bi smo dobili i snažniju, podignutu partijsku infrastrukturu i, ubijeđen sam, mnogo bolji izborni rezultat. Bojim se da smo, sada, dobrano zakasnili”, zaključuje Šarančić.

Sličnog mišljenja je i predsjednik bjelopoljskog Opštinskog odbora SNP Radosav Nišavić, koji je juče izjavio da SNP nema budućnost sa sadašnjim predsjednikom Srđanom Milićem.

On smatra da ovu partiju treba da vode novi, nepotrošeni ljudi. Uz Nišavića je veliki dio članova bjelopoljskog odbora koji su i ranije tražili ostavku Milića i sazivanje vanrednog kongresa. Milićevu ostavku prije nekoliko dana zatražili su i članovi OO SNP-a iz Berana.

Ostao i bez šefa kabineta

Radmila Đurišić, šefica kabineta Srđana Milića i njegova savjetnica za međunarodne odnose nije više u Socijalističkoj narodnoj partiji, potvrđeno je portalu Ujedinjenje. Đurišić je Milićev dugogodišnji saradnik, a bila je na istoj poziciji kada je na čelu SNP-a bio Predrag Bulatović.

Ona će od sjutra startovati na novom radnom mjestu – u sekretarijatu Sudskog savjeta Crne Gore.

Izvor iz kabineta predsjednika SNP-a kazao je da je ta informacija tačna, ali da se dešava odlazak jednog tehničkog lica iz partije, tako da “to nije ništa strašno“.

Takođe, on tvrdi da je Đurišić izgubila povjerenje Srđana Milića još u vrijeme unutarpartijskih izbora kada je navodno “aktivno pomagala kandidature Aleksandra Damjanovića i Alekse Bečića“.