REGION

Bivši načelnik MUP-a Srbije: Šešelj je tražio da ubiju Đinđića, on je član zemunskog klana

Penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije Rodoljub Milović izneo je tvrdnje u današnjem izdanju nedjeljnika NIN da je lider radikala, aktuelni narodni poslanik u Skupštini Srbije i osuđenik za ratne zločine, Vojislav Šešelj sarađivao sa kriminalim “Zemunskim klanom”, te da je tražio ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

“Uvjeren sam da je Šešelj bio jedan od onih ljudi koji su insistirali na ubistvu premijera Đinđića. Prema izjavama svjedoka, on je prije odlaska u Hag tražio da ubiju, sem Đinđića, i Gašu Kneževića (profesor prava i ministar prosvete u Đinđićevoj vladi, preminuo 2014. godine), koji ga je smijenio sa Pravnog fakulteta. Smatram da je Šešelj zasluženo bio dio krivične prijave koju smo podnijeli”, izjavio je Milović koji je vodio istragu ubistva premijera Đinđića.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine snajperskim hicima ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda. Ubio je ga je pripadnik nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović, koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, a po naredbi Milorada Ulemeka Legije, čelnika ove policijske formacije koja je bila poznata i pod imenom “Crvene beretke”, (takođe osuđen na 40 godina robije).

Tokom procesa, atentatorima nije spominjana eventualna umiješanost Vojislava Šešelja, koji se predao Tribunalu za ratne zločine u Hagu tri sedmice pre atenatana na Đinđića.

Govoreći o Šešeljevoj navodnoj povezanosti sa pripadnicima “Zemunskog klana” (razbijenog u policijskoj akciji “Sablja” koja je preduzeta nakon ubistva Đinđića), te odgovarajući na kontraoptužbe koje mu i danas upućuje lider radikala, Milović kaže:

“Napada me zbog mog profesionalnog rada tokom kojeg sam utvrdio njegovu umiješanost u dešavanja oko ubistva premijera Đinđića. Otvoreno tvrdim da je Šešelj veoma aktivan član zemunskog klana. Svedoci saradnici Suvajdžić (Miladin) i Vukojević (Zoran) govorili su o Šešelju. Materijalni interes je kod Šešelja bio preovlađujući, kada sagledamo izjave tih svedoka. Suvajdžić je nosio u opštinu Zemun (kojom su upravljali radikali prim.red.) 20.000 eura za porodicu Šešelj. Vukojević decidirano tvrdi da je Šešelj u više navrati primio u ime Srpske radikalne stranke od vođe `zemunaca` Dušana Spasojevića (ubijen u pokušaju hapšenja 2003. godine) 200.000 do 300.000 eura”, tvrdi Milović.

Takođe, Milović iznosi u intevrjuu NIN-u i tvrdnje o navodnoj povezanosti aktulenog ministra zdravlja u Vladi Srbije Zlatibora Lončara sa “Zemunskim klanom”, kao i sa slučajem Darka Šarića, osuđenog krajem prošle godine na 15 godina zatvora zbog šverca droge.

Izvor: RSE