Biljana Bošković, vlasnica kompanije ,,Krisma trejd“ predložila je Specijalnom tužilaštvu sporazum kojim bi priznala da je bila dio kriminalne grupe koja je u „slučaju Primorka“ oštetila budžet države za više od 4.000.000 eura, potvrdio je za Pobjedu njen advokat Radoš Kastratović.

Bošković je prekjuče oko 15 sati napustila Istražni zatvor u Spužu gdje je bila u pritvoru od 19. aprila.

“Činjenica da je ona kao direktor preduzeća potpisala neka od ključnih dokumenata vezanih za kupovinu akcija Primorke u Baru i to ne može da negira. To je razlog zbog kog je njena odbrana inicirala nagodbu sa Tužilaštvom”, pojasnio je advokat Kastratović.

On navodi da je Biljani Bošković pilikom kupovine Primorke bilo predočeno da je cilj da se oživi proizvodnja u toj kompaniji.

Tek nakon nekoliko godina, pošto menadžment koji je preuzeo Primorku nije uspio da realizuje oživljavanje tog preduzeća, Biljani Bošković je, kako navodi njen advokat, predočen novi plan koji su osmislili njen bivši muž Nebojša Bošković i bivši direktor NLB-a Črtomir Mesarič. Naime, na mjestu gdje su se nalazila postrojenja Primorke trebalo je izgraditi zgradu stambenoposlovnog tipa. Međutim, do ostvarenja ovog plana nije došlo.

“Ona je postupala po instrukcijama bivšeg supruga Nebojše Boškovića, vjerujući mu da će to da pokrene proizvodnju u Primorci. Međutim, zbog finansijskih obaveza koje su postojale, zbog nemogućnosti da se pokrene proizvodnja odustaje se od prvog plana i Nebojša Bošković i Mesarič žele da grade zgradu. Biljani Bošković je samo saopšteno da to što je na početku bio plan ne može da se realizuje i da to prelazi u neku drugu varijantu”, objasnio je advokat Kastratović.

Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je petnaest osoba, a na čelu kriminalne organizacije, prema stavu istražitelja, bili su Nebojša Bošković i generalni direktor NLB banke Črtomir Mesarič.

Osim Biljane Bošković, zahtjev za sporazumno priznanje krivice tražili su vlasnik preduzeća „Krisma motors“ Nebojša Bošković i izvršni direktor tog preduzeća Svetozar Marković. Detalji o visini kazne i novcu koji će vratiti u državni budžet još nijesu poznati. Naime, Bošković je u dogovoru sa Mesaričem, kako bi zatvorio loše obezbijeđene kredite koje je NLB dala njegovim kompanijama, formirao fiktivno preduzeće na Kipru “Melgonia holding limited“. Ova kompanija osnovala je preduzeće u Crnoj Gori “Melgonia“ koje je preuzelo obaveze kompanija “Krisma trejd“ i “Krisma motors“, koje su kupile barsku kompaniju Primorka.

Izvor RTCG