Foto:RTCG

U Bijelom Polju sinoć je počeo 48. Festival dramskih amatera Crne Gore u okviru kojeg će u takmičarskom dijelu biti izvedeno sedam predstava. U grad pod Obrovom stigli su glumci amateri iz Podgorice, Nikšića, Plava, Rožaja i Petnjice kojima će se tokom festivala pridružiti i ansambl grada domaćina.

Ovogodišnji festival otvorila je Marija Čolpa, scenaristkinja i spisateljica.

Bijelo Polje skoro pola vijeka u susretu sa određenom literaturom a kroz rad i genezu ovog festivala pokazuje da je jedan od važnijih centara kulture Crne Gore.

”Dramska umjetnost je ta koja objedinjuje sve vidove umjetničkog rada, pa joj zbog toga pripada posebno mjesto u kulturi, bez obzira da li je riječ o poluprofesionalnom ili amaterskom dijelu”, kazala je Čolpa.

Prema njenim riječima, Bjelopoljski festival je ovih decenija, bez obzira na nedaće regiona, bio spona različitih viđenja i putokaz kako se samo u različitosti izraza čita bogastvo.

“Ovogodišnji program festivala, ovo izrečeno, još jednom potvrđuje. Nadam se da će i u buduće nastojati da okuplja poznate ali i one manje afirmisane stvaraoce pred čijom će stvaralačkom raskoši zastati i na trenutak i u muku praviti trenutak pred kojim je pozorište od antike do danas međilo um i stvaralaštvo. Pozorište je život a život je pozorište”, kazala je Čolpa otvarajući 48 FDACG.

Bjelopoljska publika potom je odgledala predstavu “Kaška” Ruždije Sejdovića pozorišne radionice “Dodest” KIC “Budo Tomović” iz Podgorice u režiji Sejfa Seferovića i autorski projekat Dragana Koprivice “Kongres pomirenja” u izvođenju Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja.

Festival će biti nastavljen večeras nastupom pozorišnog društva “Divan” iz Petnjice sa predstavom “Čovjek za sve” Dragana Koprivice i nikšićkog “Akord teatra” koji će odigrati tekst Dušana Kovačevića “Balkanski špijun” u režiji Dragana Kneževića.

Izvor: AntenaM