U Bijelom Polju je u organizaciji Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) održana javna rasprava o reformi izbornog zakonodavstva kojoj nijesu prisustvovali predstavnici opozicionih partija i nevladinih organizacija.

Oni su se, kako su saopštili za „Dan”, na taj korak odlučili zbog trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Odbornica iz redova Demokratske Crne Gore Bojana Furtula kaže da neće više učestvovati na javnim raspravama i tribinama koje, kako ističe„simuliraju demokratiju”.

Sve dok ne dođe do sveobuhvatnih sistemskih promjena, počev od ostavki zvaničnika vladajuće strukture, pa do stvaranja uslova za fer i korektne uslove nećemo učestvoavti u ovakvim i sličnim javnim raspravama -kazala je Furtula.

Nevladine organizacije, koje se bave vladavinom prava i pravima građana saopštile su da su se pridružile opoziciji i nijesu uzeli učešće na javnoj raspravi.

Porazno je da na javnoj raspravi o ovako važnom pitanju slovom i brojem bude deset prisustnih. Da nijedan građanin nije bio tu. Zato i ne vidimo u ovakvoj situaciji svrhu svog učešća- ističu iz nevladinog sektora.

Izvršna direktorica CEMI-ja Nikoleta Đukanovićnaglasila da se oni zalažu za jednu sveobuhvatnu refomu, koja podrazumijeva izradu novog Zakona o izboru odbornika i poslanika, te tranformaciju i reformu rada svih izbornih institucija i tijela.

-Sve to radimo kako bismo uticali na depolitizaciju i profesionalizaciju DIK. Naše iskustvo kroz nadgledanje izbornih procesa pokazalo je da je politička pripadnost dominantna u odučivanju. Zato i želimo da izgradimo jaku DIK koja će biti potpuno nezavisno i nepristrasno tijelo, čiji će članovi biti eksperti, stručnjaci, pravnici, a ne pripadnici političkih partija-podvukla je Đukanović i naglasila da je cilj samog projekta da slobodni izbori postanu navika, i da se poveća nivoa povjerenja građana u integritet izbornog procesa.

Građani najviše sugestiija imaju po pitanju kako povjerenja, tako i političke pristrasnosti, odnosno potrebe za većom političkom nepristrasnosti rada izbornih tijela i tajnost glasanja – navela je ona i naglasila da su javne rasprave pokazale da građani nijesu dovoljno informisani o funkcionisanju izbornog sistema. Đukanović je najavila da će organizovati javne rasprave u Tivtu, Mojkovcu, Beranama, zatim u Baru i Ulcinju.

Predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević, kazao je da je javna rasprava bila konstruktivna, da su iznijeti konkretni prijedlozi, iako interesovanje za nju nije bilo na očekivanom nivou.

-Uputili smo poziv predstavnicima svih političkih partija i civilnog sektora, jer se stalno polemiše o nepovjerenju u izborni proces, ali njihovo interesovanje je izostalo. Ipak uspjeli smo da povedemo konstruktivnu raspravu o svim važnim segmentima. Mislim da bi za društvo u kojem živimo bilo jako interesanstno uvesti mogućnost da se građani direktno odlučuju za kandidate koje oni procjenjuju po sopstvenom nahođenju- kaže Dizdarević i dodaje da su posebnu pažnju posvetili nediskriminaciji, pogotovo prema romskoj manjini i ženama.

Izvor: Dan