Ministar odbrane Predrag Bošković još nije dao nijedan valjan argument koji bi išao u prilog uspostavljanju vojnog vježbališta na Sinjajevini, saopšteno je iz Građanaske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

“Država i njeni interesi ne brane se otimanjem imovine njenih građana, kako je to naumio ministar odbrane Predrag Bošković, koji tvrdi da je bacanje bombi i puškaranje na Sinjajevini, vjekovnom ognjištu nekoliko stotina familija, upravo planirano za njihovu dobrobit, te da će im razaranja pašnjaka i katuna pomoći da budu bolji i razvijeniji. Osim što mjesecima manipuliše i glumi žrtvu, još nije dao nijedan valjan argument koji bi išao u prilog uspostavljanju vojnog vježbališta na Sinjajevini”, navode iz Građanaske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu u reagovanju na intervjuu ministra Boškivića agenciji Mina.

Naveli su da Bošković potencira da u toj organizaciji kažu da će se na Sinjajevini graditi, iako to nije tačno.

“Za razliku od njega koji ne zna što priča, mi znamo da se neće graditi, jer MO ima plan da uništava netaknutu prirodu, razara pašnjake, katune… Što će neminovno dovesti do zagađenja zemljišta, vode i vazduha. Ministar se poziva na analize sa Golije i iz Makedonije, i kaže da je tamo sve u redu pa će biti i na Sinjajevini. To je isto kao da jedna osoba ode kod ljekara i ljekar joj kaže da je ona dobro, jer je njen komšija zdrav. Ministar opet obećava puteve i vodovod. Putevi postoje, a vodovod i struju obećavate decenijama. Zašto bi vam sada vjerovali?”, navode iz Građanaske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Takođe, navode da ministar neprestano ponavlja da postoje „oni koji iz određenih političkih razloga, kako ne priznaju Vojsku Crne Gore ne priznaju ni državu i na taj način žele da stopiraju bilo kakav razvoj i sposobnost naše Vojske”.

“Bilo bi dobro da javnosti pojasni po kakvim kriterijumima bira „dobronamjerne građane” i ko mu je na to dao pravo. Svi mi dobro pamtimo njegove doskorašnje „dobronamjerne partijske kolege”, koji su po istoj matrici „branili državu od građana” i izmišljenih neprijatelja uništavajući je i trpajući milione u džepove”, ističe se u reagovanju.

Poručuju da Sinjajevinu neće dati, “jer je branimo srcem, a ne po narudžbi”.

“Ne spočitavajte nam da radimo protiv države, jer je jedina istina da MO sa Vama na čelu, radi protiv interesa građana, a tim i protiv interesa države jer je država svih nas, a ne samo Vaša i onih za čije interese namjeravate da do kraja 2019. godine uspostavite vojno strelišno vježbalište na Sinjajevini, kako piše u Dugoročnom planu. Državni interes je održivi razvoj, a ne donošenje brzopletih odluka kakva je i ova – pokušaj da se uništi planinu od koje može da živi 20.000 familija. Državni interes je da Crna Gora bude istinska ekološka država, kako je to proklamovano Ustavom”, kažu u Građanaskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu.

Pozivaju sve građane Crne Gore da sa njima brane Sinjajevinu.

“Još jednom pozivamo sve da potpišu peticiju kojom se traži da Sinjajevina bude park prirode i da se okupimo 2. avgusta kod Crkve Ružice kako bi još jednom poslali poruku da ne damo našu Sinjajevinu”, poručuje se u saopštenju.

Peticija je dostupna na linku:

https://epeticije.gov.me/Default.aspx?id=13&fbclid=IwAR2qrcA7wXeBY19yBUdYHQE0NCO21zuxjgusqc4QxoE6FtffJOjXTFurg4k.

izvor: rtcg.me