Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila je da se zbog nepoštovanja aktuelnih mjera, te zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, pooštravaju mjere koje će na snazi biti od 15. novembra do 1. decembra.

      Foto:Arhiva

Ona je saopštila da će biti zabranjeno organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata, masovnih okupljanja.

“Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do ponoći”, rekla je Borovinić-Bojović.

Zabranjuje se, kako je rekla, organizovanje ekskurzija, te proslava rođendana…

“Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima domaćinstva”, rekla je ministarka.

Podsjeća da je Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima…

“U međuvremenu, Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku”, kazala je Borovinić-Bojović.

Od 1. decembra, kako je rekla, ako ove mjere budu usvojene, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

“Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, zaključila je ministarka zdravlja.

Apelovala je na građane da se vakcinišu, jer imamo na raspolaganju više od 1,2 miliona vakcina.