HAN

Bez rješenja bilateralnih pitanja nema članstva u EU

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han ponovio je danas u Beču da bez rješenja bilateralnih problema nema članstva u Evropskoj uniji (EU) i naglasio da je Sjeverna Makedonija pozitivan primjer u regionu da se problemi mogu riješiti.

Han je, govoreći na skupu “Nove perspektive Sjeverne Makedonije” u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), kazao da je ta država jedina na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susjedima i da je time stabilnija od ostalih djelova regiona.

“Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvijek isti – radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu”, kazao je Han, prenose agencije.

On je kazao da su počeli pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i da trenutno te države formalno najnaprednije na tom putu.

“To ne isključuje mogućnost da će Sjeverna Makedonija uspjeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susjedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte”, poručio je on.

Ukazao je da u Sjevernoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u Skupštini, što bi, kako je konstatovao, želio i drugim zemljama regiona.

„U poređenju sa drugima situacija u Sjevernoj Makeodniji je bolja, jer se tamo opozicija ponaša kao prava opozicija, konstrukivna je i učestvuje u parlamentu u političkom životu, na način kako se očekuje u zreloj demokratiji. Poslednji predsednički izbori su dokazali da je moguće zajednički napredovati“, objasnio je Han.

Izvor: Mina