VUKOVIĆ U LUKSEMBURGU

Bez dijaspore, CG ne bi bila slobodna

Da nije bilo crnogorske dijaspore, danas ne bi Crna Gora bila slobodna, a mi svoji na svome, poruka je gradonačelnika Podgorica Ivana Vukovića, tokom posjete našim iseljenicima u Luksemburgu.

“Da nije bilo vas i ostalih patriota iz dijaspore, Crna Gora danas ne bi bila slobodna, a mi svoji na svome. Trinaest godina nakon 21. maja 2006. godine, Crna Gora ne liči na onu predreferendumsku, ona je danas politički stabilna, ekonomski prosperitetna članica NATO saveza i jedina država koja aktivno pregovara sa EU i ima realnu šansu da joj se pridruži u narednih pet godina”, kazao je Vuković na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u Luksemburgu.

Vuković, koji u Luksemburgu boravi na poziv i u organizaciji zavičajnog kluba “Bihor” i udruženja “Letzebuerg – Crna Gora”, rekao je da je Crna Gora 21. maja 2006. povratila državno dostojanstvo, bez kojeg nema ni ličnog dostojanstva.

“Ni Podgorica nije ista kao što je bila prije 13 godina, ona je danas moderan evropski grad. Samo u infrastrukturne projekte Glavni grad već sada i tokom narednih par godina uložiće oko 200 miliona eura. Sve to činimo da bismo stvorili uslove za kvalitet života koji će obezbijediti da se što manje ljudi iseljava iz Crne Gore, ali i da se vrate oni koji su otišli, poslovni ljudi, penzioneri, a posebno mladi”, kazao je Vuković.

Ojačaćemo, kazao je, veze s našim iseljeničkim udruženjima i raditi na uspostavljanju bliskih odnosa sa gradom Luksemburgom, kako bismo olakšali nasu dalju komunikaciju.

“Puno toga smo postigli i puno posla je pred nama. Oni koji su izgubili 2006. i dalje se ne mire s tim i ne prihvataju građansku, antifašističku, evropsku Crnu Goru, i zato se naša borba za upravo takvu državu nastavlja“, kazao je Vuković.

U crnogorskoj delegaciji su, osim gradonačelnika Vukovića, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar saobraćaja Osman Nurković.

Proslavi je prisustvovalo više od 700 zvanica, među kojima su bili i ministar inostranih poslova Velikog vojvodstva Luksemburga Žan Aselborn i poslanik Nikolas Šmit, kao i gradonačelnici gradova u kojima žive crnogorski iseljenici.

Zavičajni klub “Bihor” osnovan je u oktobru 2009. godine, sa ciljem očuvanja kulturnog identiteta i običaja doseljenika prvenstveno sa područja Bihora i Crne Gore i trenutno ima oko 205 aktivnih članova koji nijesu samo iz bihorskog kraja, već i iz čitave Crne Gore, ali i drugih država.

ZK “Bihor“ organizuje brojne kulturne i humanitarne manifestacije u Luksemburgu i u Crnoj Gori, a za svoj rad klub je dobio i nekoliko državnih i lokalnih priznanja.

Izvor: RTCG