Nacionalni parkovi Crne Gore, povodom Evropskog dana parkova, 24. maja, organizovaće promotivnu vožnju novim turističkim vozom u NP Biogradska gora i edukativne radionice u Centrima za posjetioce u NP Lovćen i NP Durmitor.

“Nacionalni parkovi Crne Gore već duži niz godina obilježavaju Evropski dan parkova edukativnim i ekološkim aktivnostima u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju njihovog očuvanja i zaštite, kao i u cilju promocije njihovih prirodnih i kulturnih vrijednosti kojima se izdvajaju od ostalih evropskih zaštićenih područja”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Kako se navodu u saopštenju NPCG, Evropski dan parkova je takođe prilika da ukažemo na izazove sa kojima se srijećemo u procesu njihovog upravljanja tražeći optimalna rješavanja u saradnji sa nadležnim subjektima, kao i da promovišemo turističku ponudu zasnovanu na aktivnom odmoru.

“Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovaće, 24. maja, promotivnu vožnju turističkim vozom u NP Biogradska gora za predstavnike nadležnih institucija koje doprinose upravljanju i promociji zaštićenih područja. Toga dana, nakon kulturno-umjetničkog programa, planirana je aktivnost pješačenja edukativnom stazom oko Biogradskog jezera uz pratnju stručnog vodiča, kao i degustacija autohtonih proizvoda sa prostora Bjelasice”, ističu u NPCG.

Takođe će se pod sloganom “Priroda, naše blago”, koji je ove godine predložila Europark federacija, održati edukativne radionice u NP Lovćen i NP Durmitor.

Povodom Evropskog dana parkova, 24. maja, u skladu sa Odlukom o visini naknada, besplatan je ulaz za sve posjetioce NPCG.

Podsjećamo da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. JPNPCG je član EUROPARC Federacije.