Ministarsvo ekonomije objavilo je poziv za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

Kako ističu u Ministarstvu ekonomije, poziv je upućen distributerima/instalaterima i izvođačima radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima za učešće u programu “Energetski efikasan dom”, a rok za dostavu ponuda je 22.jul.

Cilj programa “Energetski efikasan dom” je i da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grijanja na biomasu i finansiranjem radova na unapređenju energetskih karakteristika omotača objekta.

“Za realizaciju programa ‘Energetski efikasan dom’, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 100.000 eura, a građani će moći da apliciraju za beskamatni kredit u iznosu do 10.000 eura, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti raspoloživih u okviru programa”, ističu u Ministarstvu.

U prethodnoj fazi programa mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori.

Program “Energetski efikasan dom” predstavlja nastavak programa “Energy Wood”, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Distributeri i/ili instalateri opreme za grijanje na biomasu i sve građevinske kompanije zainteresovane za učešće u programu “Energetski efikasan dom” tendersku dokumentaciju mogu dobiti na zahtjev poslat na email: info@ee-me.org.

Kako dodaju, ponuđač je dužan da u zahtjevu navede svoje kontakt podatke radi dalje komunikacije za potrebe ovog poziva.

izvor: rtcg.me