Na sledećoj sjednici lokalnog parlamenta na usvajanje biće ponuđena odluka o utvrđivanju naknade za novorođenu djecu na području opštine Berane.

Ako ova odluka od odbornika dobije zeleno svijetlo Opština Berane će u narednom periodu za svako novorođeno dijete isplaćivati jednokartnu pomoć od 100 eura.

Pravo na naknadu za svako novorođeno dijete ima jedan od roditelja, usvojilac, staralac ili hranitelj koji ima prijavljeno prebivalište u poslednjoj godini dana ili odobreno stalno nastanjenje na teritoriji opštine Berane, pod uslovom da to pravo nije ostvario u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore. Roditelji koji ostvaruju pravo na naknadu za novorođeno treće, četvrto, peto, šesto dijete, u skladu sa Odlukom o socijalnim davanjima ne mogu ostvariti pravo na naknadu predviđeno ovom odlukom- navodi se u predlogu naznačene odluke.

Predsjednik opštine Tihomir Bogavac navodi da se ovom odlukom želi dati podsticaj podizanju nataliteta i zaustavljanju sve izraženije migracije stanovništva.

Izvor:Dan