Lekso je sabljom posjekao japanskog samuraja u dvoboju kod Vladivostoka, nakon čega je odlikovan najvišim ordenima ondašnje Rusije.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije kazao je na svečanosti u Beranama da ličnost Leksa Saičića treba da nam svima bude primjer u hrabrosti, požrtvovanju, milosrđu i ljubavi prema bližnjima.

– Iz ovog mjesta je potekao junak za kojeg je čula i velika Rusija, a on je bio toliko veliki da je i velika Rusija za njega čula i poslala ovdje svoje predstavnike da odaju počast današnjem prazniku ovog mjesta, gdje se, poslije 110 godina od njegovog upokojenja, podiže bista sa njegovim likom. A taj lik je prvo stvorio Gospod, stvarajući čovjeka stvorio ga je po svom liku, a onda i svi mi koji posle dolazimo i rađamo se u ovom svijetu, sljedujemo za tim velikim likovima koji su nam utabali staze, kojim putem treba da idemo- dodao je on.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac kazao je da je Lekso opjevan u narodnim pjesmama.

image

FOTO: BUDIM INFO

– Naš Lekso je zaslužio da mu se i danas divimo i poklonimo njegovom junačkom podvigu, a Vasojevićko pleme da se sa ponosom sjeća na njega- istakao je on.

Svečanosti u Berana prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije Vladislav Maslenikov. 

– Mi u Rusiji se dobro sjećamo podviga Aleksandra Leksa Saičića koji je tokom Rusko-japanskog rata herojski odbranio interese Rusije- poručio je ambasador.

Podsjetimo, prije pet godina Udruženje Kozaka i Noćnih vukova uputilo je Opštini Berane inicijativu da se podigne spomenik Leksu Saičiću.

Predlog je naišao na odobrenje i uz veliko zalaganje pojedinih ljudi iz Opštine Berane, na Skupštini je donesena pozitivna odluka.

 

Izvor: DAN