Berane, Andrijevica i Plav domaćini Evropskog prvenstva

Domaćini Evropskog prvenstva u fly fishing-u od prvog do sedmog jula biće Berane, Andrijevica i Plav.

“Fly fishing” ili mušičarenje je poseban stil ribolova koji privlači veliku pažnju ribolovaca i to je jedna od najstarijih disciplina u sportskom ribolovu. Neki ga zovu još i kraljevski ribolov i veoma je popularan u svijetu. Može se reći da se radi o posebnom doživljaju u ribolovu. Među većinom ribolovaca vlada mišljenje da je mušičarenje najfiniji i najhumaniji način ribolova. Mušičarenje zahtjeva umijeće u zabacivanju i prezentaciji mušice, a također i veliko iskustvo u izvlačenju ulovljene ribe. Ribolov je ipak na prvom mjestu, a dobro mahanje čini ribolov efikasnijim.
Cilj mušičarenja nije pojesti ribu, već osjetiti adrenalin koji pruža ulovljena riba, a posebno ako se radi o većem i lijepom primjerku.
“U Beranama će biti održano pet sesija, raspoređenih u tri takmičarska dana. Učešće je već prijavilo 20 ribolovnih klubova, što znači da ćemo imati 100 ribolovaca koji će ovdje pecati. Organizaciona pravila su vrlo stroga, tako nas narednih dana očekuje dosta posla”, objasnio je predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba “Lim“ Milutin Mićović.
Osim posebnog pribora i tehnike za koju je potrebno mnogo vježbe, mušičarenje iziskuje i veliku kreativnost. Izrada mušice je umjetnost za koju je potrebno puno znanja, domišljatosti, kreativnosti i sposobnosti.
Izvor: mlabiberane.me