Prvi mini sajam zapošljavanja uspješno je održan u Beranama, područnoj jedinici sa najvećim procentom građana bez zaposlenja, a u okviru kampanje Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Zavoda za zapošljavanje “Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi”.


Dvadesetak poslodavaca sa primorja povezalo se sa nezaposlenima iz Berana, (Foto:ZZZ)

“Dvadesetak poslodavaca iz primorskih opština, ali i lokalne sredine, povezani su sa nezaposlenim osobama, zainteresovanim za rad na sezonskim poslovima. Odziv je na mini sajamu u Beranama bio izuzetan” navodi se u saopštenju Zavoda.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić je saopštio da je na evidenciji nezaposlenih u čitavoj Područnoj jedinici Berane – 11.681 osoba, odnosno registrovana stopa nezaposlenosti iznosi 51.38 odsto.

“Ovo je najefikasniji način da doprine se stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih i poslodavaca, što bi trebalo dovesti do zapošljavanja najboljih kadrova. U okviru ovog događaja, svi imaju priliku da se predstave: i oni koji žele posao i oni koji traže radnika. Zato je Zavod, kao institucija sa dugim stažom u posredovanju, promociju sezonskog zapošljavanja krenuo iz sjevernih i manje razvijenih opština, gdje je izražena nezaposlenost” naglasio je Mustafić.

Direktor Zavoda je ponovio da su benefiti ovakvog zajedničkog pristupa – višestruki.

Mini sajam zapošljavanja organizovan je u saradnji sa Opštinom Berane. Potpredsjednik Rade Kljajić, pozdravljajući goste iz Podgorice i poslodavce sa primorja, je kazao da je siguran da bi sajam zapošljavanja i ubuduće trebalo da omogući pozitivne rezultate u pogledu smanjenja nezaposlenosti građana Berana, koji bi se tokom turističke sezone radno angažovali u primorskim opštinama.

Vidna je bila spremnost pojedinih poslodavaca da saslušaju potrebe zainteresovanih, da ih angažuju, ali i obuče ako bude neophodno.

Zavod će za sve zainteresovane poslodavce i narednih dana organizovati ovakve sajmove. Ista aktivnost biće održana sjutra u Bijelom Polju, a u petak u Pljevljima. Takođe, sajmove zapošljavanja održaće i u Nikšiću 16. i u Podgorici 17. aprila.

izvor: rtcg.me