Desetomjesečni dječak, koji je sinoć preminuo u Dječijoj bolnici, nije imao grip, već je respiratorni virus, saopštio je na vanrednoj konfenericiji, direktor Instituta za bolesti djece dr Senad Begić.
Institut za javno zdravlje Crne Gore

“Dječak je imao virus respiratornog karaktera. Dječak čija je smrt prijavljena jutros je laboratorijski obrađen bio je negativan na virus gripa. Radi se drugom respiratornom virusu koji je jako opasan, posebno za djecu u tom uzrastu. Ovaj virus nema epidemijski potencijal”, poručio je Bekić, dodajući da je na Institutu hospitalizovano trenutno 101 dijete, od čega se šestoto sprema za otpust.

On je poručio da nijedno dijete nije životno ugroženo.

“Kod nas se grip shvata kao bezazlena bolest. Usaradnji sa KC krenuli smo u reviziju svih pacijenata. Trenutno se obrađuju pacijenti od 80 godina i jedan od 50, koji su imali infekcije respiratornih organa. Trenutno je na bolničkom liječenju 19 pacijena od gripa“, saopštio je Bekić.

Kako je dodao, na području Crne Gore ima ih 210 sa simptomima gripa.

Navodi i da je riječ o virusu tipa A, uobičajenom za ovo doba godine.

„Nije riječ o agresivnom, niti nekom novom soju, kako su pojedini mediji naveli”, saopštio je Begić.

Direktor Dječije bolnice Saša Radović objasio je respiratorni virus, od kojeg je desetomjesečni dječak preminuo, opasan je za djecu u tom uzrastu, ali nema epidemiološki potencijal.

Radović je dodao da se u KCCG na bolničkom liječenju nalazi 19 pacijenata sa virusom gripa.

Kako je saopšteno iz IJZ na nivou države, zaključno sa jučerašnjim danom registrovano je 210 pacijenata sa simptomima gripa.

Desetomjesečni dječak, koji je primljen u Institut za bolesti djece Kliničkog centra u Podgorici sa ozbiljnom respiratornom infekcijom, sinoć je preminuo. Ljekari su se danima borili za život djeteta, ali je bio na aparatima.

izvor: standard.co.me