Lider opozicione Demokratske partije u Albaniji Ljuljzim Baša kaže da s premijerom te zemlje Edijem Ramom nije moguće sprovesti fer i slobodne izbore u toj zemlji.

Foto: youtube, printscreen Foto: youtube, printscreen

Baša je, prema pisanju skopskog portala A1on, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem izjavio da su razgovarali o političkoj krizi u toj zemlji, te da imaju isti stav oko dva glavna cilja.

“Upoznao me sa strategijom koju će predstaviti, strategiju koju i ujedinjena opozicija i ja u potpunosti podržavamo. Mi smo iznijeli stav i naišli smo na potpunu saglasnost da je jedini način za rješavanje krize u Albaniji sprovođenje slobodnih i fer izbora, nakon izborne reforme i otvaranje pregovora sa EU i to su ta dva glavna cilja”, rekao je Baša.

On se zahvalio EU zbog pružanja pomoći u pokretanju dijaloga u toj zemlji o izbornoj reformi.

“Pozdravio sam pomoć EU koja je omogučila dijalog za izbornu reformu van nelegitimnog parlamenta, pomoć za izlaz iz organizovanog kriminala kao prvi korak ka pravoj demokratiji u Albaniji, gd’je će građani i pošteni svijet birati parlament, vladu, gradonačelnike”, objašnjava Baša.

Baša je optužio albanskog premijera da je čovjek kome se ne može vjerovati.

“Opozicija vjeruje ne samo napisanim pravilima, već i njihovoj implementaciji, ali je Rama čovjek kome se ne može vjerovati kada je riječ o izbornoj reformi ili o posmatranju regularnog izbornog procesa. Rekao sam da sa Ramom nijesu mogući slobodni i fer izbori”, zaključio je Baša.

Varhelji je boravio u Albaniji, gdje se susreo sa albanskim premijerom Edijem Ramom, predsjednikom Iljirom Metom, a posjetio je i Drač, jedno od najpogođenijih mjesta u zemljotresu koji je pogodio tu zemlju 26. novembra prošle godine.

Izvor:RTCG