Fudbaler Barnlija Džoi Barton suspendovan je na 18 mjeseci zbog optužbi u vezi sa klađenjem, piše BBC.

Barton je kažnjen i sa 30.000 funti, a pravilo fudbalske asocijacije Engleske je prekršio kladeći se čak 1260 put između marta 2006. i maja 2016. godine.

Fudbaler u poznim igračkim godinama (34) navodi da će se žaliti na dužinu kazne jer ga kazna tera u preijvremenu penziju. Osim toga, on ukazuje da je problem dublji od kažnjavanja pojedinačnih igrača.Na svom vebsajtu ističe da “nije riječ o namještanju mečeva” kao i da se “ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje njegov integritet”.

“Tačno je da sam prekršio pravila kojima se vode profesionalni fudbaleri, ali vjerujem da je kazna stroža nego što bi bila da je riječ o nekom manje kontroverznom fudbaleru” rekao je Barton.Žali se i na činjenicu da FA nije uzela u obzir to što je ranije ukazao na problem koji ima sa kockanjem.

“Ako FA zaista želi da stane na put kockanju u fudbalu, mora da obrati pažnju i na sopstvenu zavisnost od kockarskih kompanija, njihovoj ulozi u fudbalu i sportskim prenosima, umjesto što samo okrivljuju igrače koji se klade” kaže Barton.