Nevladina organizacija Banka hrane organizovala je i ove godine Vaskršnji ručak, a kako ističu, akcija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika ne bi bila moguća bez plemenitog kuvara Žarka Vučinića, kojem se zahvaljuju na nesebičnom dopinosu već sedam godina.

Kuvar Žarko Vučinić i ove godine pripremio jelo za najugroženije, (Foto: Banka hrane)

“Vaskršni ručak će ove godine u Crnoj Gori biti skromniji nego ranije, za veliki broj građana. Za skoro polovinu stanovnika je pitanje da li će on uopšte nalikovati svečanom. Nikad više siromašnih, a nikad manje pomoći za njih, na žalost. Banka hrane Crne Gore i kuvar Žarko dali su svoj doprinos, ali to je daleko od potrebnog”, navodi se u saopštenju NVO.

Kako ističu Crna Gora ima više od 55.000 nezaposlenih, mnogo onih koji su na ivici egzistencije, a koji se ne vode kao takvi, jer su se decenijama ranije snalazili i nijesu bili na evidenciji Centara za socijalni rad, niti Zavoda za nezaposlene.

“Socijalna pomoć je mala i od nje se ne može živjeti kao ni od malih penzija. Sedamdeset odsto zaposlenih nema prosječnu platu, a ni oni koji je imaju nemaju za minimalnu potrošačku korpu, za koju statistika kaže da obezbjeđuje životni minumum. Skoro svaka porodica koja je podstanar, jedva uspijeva da plati hranu, režije i krov nad glavom. Crna Gora još uvijek nema Strategiju za borbu protiv siromaštva, niti jednak pristup pomoći za sve koji su u potrebi. Niko ne smije biti gladan. Tek kad se zadovolji ta primarna ljudska potreba možemo misliti o ostalom. Ovaj bazični minimalni standard zaštite mora postojati i biti jednak svugdje u Crnoj Gori”, navode u Banci hrane.

“Mole organe države da nađu adekvatne mehanizme i da se uhvate u koštac sa siromaštvom, jer siromašni nijesu samo broj”, poručuju u Banci hrane.

Volonteri Banke hrane Crne Gore i predsjednica fondacije Marina Medojević svim pravoslavcima u Crnoj Gori i svijetu čestitaju Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.

Izvor: RTCG