Ansambl Baletske škole ”Princeza Ksenija” sa solistima beogradskog baleta i glumcima Crnogorskog narodnog pozorišta, u ponedjeljak, 15. aprila sa početkom u 20 sati, u velikoj sali bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” izvešće komičnu baletsku predstavu ”La fille mal garde”/”Vragolanka”.

Predstava se izvodi u okviru turneje ”Reverans Sjeveru”. ”La fille mal garde”/”Vragolanka” će biti izvedena i u Mojkovcu, Kolašinu i Plavu.

Producentkinja i direktorica projekta, Vanja Pantović, je ovu turneju  posvetila svom ocu Batriću Baću Rakočeviću.

”La fille mal gardee”/”Vragolanka“ je adaptacija poznatog komičnog baleta iz Francuske, sa kraja XVIII vijeka. U verziji Baletske škole „Princeza Ksenija“ premijerno je izvedena 16. decembra prošle godine na Velikoj sceni CNP-a.

Komad je rađen u tri slike (čina), koje na spektakularan način, kako umjetnički, tako i tehnički, dočarava ovu zanimljivu priču o naizgled nepomirljivom jazu bogatih i siromašnih, kojeg na kraju, ipak premošćava ljubav.

Koreografiju ovog popularnog klasičnog baletskog djela potpisala je Antoaneta Aleksijeva iz Nacionalne Opere Sofije, sa asistentima: Anom Halas, Svetlanom Cidilinom i Emom Veljić.

U autorskom timu je i scenografkinja Vana Prelević, a kostimi su urađeni u bugarskoj Nacionalnoj operi u Sofiji i Plovdivu.

Ova poznata baletska priča ili kako je još u slengu nazivaju “balet na slami”, nosi poruku da ljubav trijumfuje nad pohlepom.

Glavne protagoniste priče igraju prvak beogradskog baleta Jovica Begojev i solistkinje Škole, Saša Živaljević i Milana Vujović.Poseban pečat ovom komadu daju interpretacije: Željka Grozdanovića, soliste beogradskog baleta, u ulozi Mama Simone i glumaca: Slavka Kalezića, u ulozi Alena i Jovana Dabovića, u ulozi Oca.

izvor: Radio Crne Gore