Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je  da stalno prima prijetnje, čak i prijetnje smrću te strahuje i za život članova njegove porodice i zbog toga je njegova supruga prošli tjedan za putovanje koristila službeni automobil koji je registrovan na Predsjedništvo BiH.

“Moja supruga doživljava razne neprijatnosti i nemam  namjeru da je pustim nezaštićenu. Ako je neće štititi država kao što štiti supruge državnika koji dolaze u posjetu BiH, onda ću se ja snaći i privatno je zaštititi”, kazao je Izetbegović.

On je u Sarajevu odgovorio novinarima koji su ga “pritisnuli” da napokon objasni zašto je njegova supruga Sebija prošlog tjedna u Tuzlu putovala limuzinom namijenjenom članovima državnog vrha.

Gospođa Izetbegović je putovala je u svojstvu načelnice Kliničkog centra u Sarajevu u posjetu tuzlanskoj bolnici, automobilom kojim je upravljao vozač zaposlen u Predsjedništvu BiH.

Lokani  mediji su pokrenuli priču o zloupotrebama, jer ne postoji zakonska osnova po kojoj se članovi porodica državnih dužnosnika mogu koristiti službenim automobilima.

Izetbegović sada tvrdi kako je i njemu život ugrožen te da mu stalno prijete.

“Za šest i po godina koliko sam član Predsjedništva BiH dobio sam više od trideset prijetnji, od toga devet smrtnih”, kazao je Izetbegović.

Objasnio je, da je kod jedne od osoba koje su mu prijetile policija pronašla eksploziv te da je u blizini kuće u kojoj stanuje uhvaćen snajperist.

“Nisam samo ja ugrožen već i moja obitelj. Sve je dokumentovano”, kazao je Izetbegović i objasnio da je do sada namjerno izbjegavao o svemu tomu govoriti.

Hina