AZLP: Postavljanje kamera u šest gradova trčanje pred rudu

0
148

MUP od Agencije za zaštitu ličnih podataka još nije tražio mišljenje ili bilo kakav stav o mogućnosti da javne površine šest crnogorskih opština budu pokrivenen video-nadzorom.
Agencija, kako tvrde nema nijedan podatak, da li, na kojoj teritoriji i u kom vremeskom periodu će biti postavljene kamere. Kako je najavljeno iz policije, cilj projekta je da se smanji broj krivičnih djela i prekršaja. U Budvi, koja je prepoznata kao poprište brojnih obračuna kriminalnih klanova, realizacija tog projekta može se očekivati već naredne godine.

Osim u toj opštini, kamere će biti postavljene na teritoriji Bara, Kotora, Herceg Novog, Podgorice i Nikšića. Pregovori o instaliranju video-nadzora su u toku, a finansiranje će biti obezbijeđeno iz sredstava budžeta, sredstvima lokalne samouprave, i donacijama.

“Projekat će doprinijeti poboljšanju efikasnosti policije u otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju počinjenih krivičnih djela i prekršaja, a njegovim sprovođenjem povećaće se sigurnost i bezbjednost građana”, navodi se u odgovorima MUP-a .

Član Agencije Radenko Lacmanović za portal Antena M kaže da mu je sporno što MUP kreće sa projektom, najavljuje ga na sva zvona, a tek onda kažu da će uključiti predstavnika Agencije.

Uložiće se ogromna sredstava u samu opremu, a ne zna se da li će na kraju biti bilo šta od toga, napominje Lacmanović.

“Bojim se da ovo nije prvi put da ovaj resor Vlade trči ispred rude, ide korak ispred na štetu građana. Prije šest godina je bio jedan sličan projekat zamišljen u Budvi, koji je Agencija na kraju spriječila. Ni tada, ni sada nijesmo željeli da spriječimo sigurnost građana, već pravo na zaštitu privatnosti, koju im Ustav garantuje. Vjerujem i plašim se da na ovaj način nećemo postići cilj. Sa ovim projektom ćemo samo stvoriti privid da želimo da se konkretnije borimo protiv kriminala, ali plašim se biće to pucanj u prazno.”

Budući da se ovim projektom dovodi u opasnost Ustavom zagarantovana prava, u MUP-u  navode da se radi na stvaranju pravnog osnova te da će član komisije koja će se baviti ovim pitanjem biti i predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka trebalo bi da bude član međuresorske komisije, čiji zadatak je stvaranje pravnog osnova i izrada projektnog zadatka”, naveli su iz MUP-a. Iz MUP-a tvrde da su benefiti projekta višestruki, a neki od glavnih ciljeva su da se preventivno djeluje u cilju smanjenja broja krivičnih djela i prekršaja, kao i da se izvršioci odvrate od činjenja krivičnog djela ili prekršaja”, objašnjeno je iz policije.

Ukoliko, pak budu zajedno diskutovali o ovom projektu, AgencijA će MUP-u kao prvu zamjerku navesti što ih na vrijeme nijesu obavijestili o svemu.“ Takođe ćemo tražiti koje su to lokacije, statistički podaci o broju kriminalnih djela i prekršaja, koliko se često ponavljaju, kada…Osim toga, insistiraćemo na kontroli video zapisa, koji se na taj način budu sačinjavali, a naročito čemo insistirati da se ne mogu snimati cijele javne površine u pojedinim gradovima”, kaže Lacmanović i dodaje:
“Ako policija nije otkrila teška krivična djela u zatvorenom prostoru, koji je bio pod kamerama, teško da će to učiti na javnim površinama na kojima su kamere. Ako je neko spreman na ubistvo na javnoj površini, uradiće to bilo kamera ili nema, pri čemu se sigurno zaštiti dobro da bude teško prepoznatjiv na kamerama”, poručuje Lacmanović koji smatra da ukoliko insistiramo samo na video nadzoru, kako bi popravili “mršave” rezultate u otkrivanju krivičnih djela onda bi se moglo doći do zaključka da naše operativne službe ne rade svoj posao.

Lacmanović napominje i da su posebno sporni prekršaji koji bi se pokrivali video nadzorom. To je, objašnjava moguće iskjučivo na način da video snimak napravljen npr. na raskrsnicama, semaforima bude izbrisan istog trenutka ukoliko ste prošli kroz semafor kako nalažu propisi.Kada govorimo o video nadzoru moramo, ističe Lacmanović znati ko te podatke čuva, ko ima pristup, poslije kojeg vremsnskog perioda se brišu.

“Pozivanja na primjere iz stranih zemalja, kakva možemo čuti i kod nas nijesu baš najsrećnija. Na primjer u Londonu koji je pokriven kamerama, nije došlo do smanjenja broja krivičnih djela i prekeršaja”, kaže Lacmanović.

Podsjeća da je Agencija u tri slučaja dosad saglasnost da se snimaju javne površine, i to  divljih deponija u Nikšiću, Beranama, Pljevljima, te da je to bilo problematično, uz napomenu da nije siguran  da je to bio ispravan korak.

Izvor:Antena M