Australija gori, temperature i do 46 stepeni

Australija gori, temperature i do 46 stepeni

Dok se na sjevernoj hemisferi svijet bori sa snijegom i hladnoćom, Australija će se idućih dana suočiti sa temperaturom i višom od 40 stepeni.

Australija gori, temperature i do 46 stepeni

Vreli talas će, predviđaju meteorolozi, trajati pet dana.

Meteorolog Rob Šarp najavljuje izuzetno visoke temperature i kaže da bi petak mogao da bude najopasniji dan kada je rIJeč o požarima. Kako je dodao, više od 200 požara trenutno gori širom Australije.

„Tek smo prošli kroz najtopliji decembar ikad zabilježen. U ovom posljednjem talasu vrućina imali smo četiri dana koja su među deset najtoplijih ikad zabilježenih u Australiji i najtopliju noć ikada“, objašnjava taj meteorolog.

Nažalost, dodaje, požari će jačati dok ne dosegnu vrhunac u petak, kad će vjetar i temperature biti gore nego danas, prenosi sajt Indeks.

„To će dovesti do visoke opasnosti od požara za više okruga, pa čak i ekstremne opasnosti od požara u dijelovima Tasmanije, što je izuzetno rijetko“, napominje Šarp.

Najviša prognoza za Adelejd je čak 44 stepena u četvrtak, a za Sidnej 43 tokom vikenda, javlja News.com.au.

Najtoplije će biti u petak u Svom Hilu – čak 46 stepeni.

Embedded video

Posebno visoke temperature očekuju se u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji, počevši od danas. Vrućina će, prema prognozama, trajati do Dana Australije, nacionalnog praznika koji se obilježava 26. januara.

Stanovnicima Australije prijete i druge vremenske nepogode: monsun se formira sjeverno od tog kontinenta, mogući tropski ciklon zapadno, a vjetar s kišom očekuje Pert i Južnu Australiju.

izvor: B92

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor