ISTRAŽITELJ UN-A

Asanž je pretrpio “psihološku torturu”

Džulijan Asanž pretrpio je “psihološku torturu” klevetničkim kampanjama medija, sudija i visokih političkih ličnosti, izjavio istražitelj za ljudska prava UN-a.

Istražitelj Nils Melcer, koji je 9. maja posjetio osnivača Vikiliksa u londonskom zatvoru s visokim mjerama bezbjednosti, izrazio je zabrinutost zbog novih krivičnih prijava SAD-a protiv njega i ponovio poziv Velikoj Britaniji da ga ne izruči.

Asanž je juče bio previše bolestan da bi se pojavio putem video linka iz britanskog zatvora na saslušanju po zahtjevu SAD-a za izručenje, izjavio je za Rojters njegov advokat Geret Pirs. On se nalazi u zdravstvenom odjeljenju.

“Gospodin Asanž je namjerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, što su kumulativni efekti koji se mogu opisati samo kao psihološka tortura”, naveo je Melcer u saopštenju.

Švajcarski profesor prava, nezavisni ekspert, bio je u pratnji dvojice medicinskih stručnjaka specijalizovanih za ispitivanje potencijalnih žrtava torture i drugih oblika zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali sa Asanžom privatno i sproveli “detaljnu medicinsku procjenu”.

“Bilo je očigledno da su na zdravstveno stanje gospodina Asangža ozbiljno uticali ekstremno neprijateljsko i proizvoljno okruženje kome je bio izložen dugi niz godina”, rekao je Melcer.

Prema njegovim riječima, pored fizičkih oboljenja, Asanž je pokazao sve simptome tipične za produženo izlaganje psihološkom mučenju, uključujući i ekstremni stres, hroničnu anksioznost i intenzivne psihološke traume.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije. SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata koji sadrže imena povjerljivih vojnih i diplomatskih izvora prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje. Obje zemlje traže njegovo izručenje.

Izvor: B92