Glavni grad Podgorica prodao je juče 8,68 odsto udjela u Novom duvanskom kombinatu (NDK) arapskoj kompaniji Grand International FZE za 2,02 miliona eura, potvrđeno je Pobjedi.

Akcije su prodate u blok trgovini na Montenegroberzi, po cijeni od jednog eura po akciji. Grand International je većinski vlasnik NDK, koji je prije ove transakcije imao 88 odsto vlasništva.

Prodaju akcija u NDK iz Glavnog grada su najavili u aprilu ove godine, a odluku su obrazložili lošim poslovanjem tog preduzeća u prošloj godini. Novac od prodaje će, kako je tada saopšteno, iskoristiti za razvojne projekte.

Prodaja akcija dolazi dan nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da su inspektori počeli kontrolu NDK, po nalogu direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. BMJ Industries je u međuvremenu svoja prava prenio na Grand International FZE. Vlada ima 1,16 odsto udjela u NDK-u.

Izvor:Pobjeda