REGION

Amfilohije nezadovoljan saopštenjem nakon Sabora SPC-a

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obavještavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), objavio je Danas, pozivajući se na izvore iz visokih crkvenih krugova.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem na čelu, ocijenilo je da je “portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora”. Oni su zbog toga izrazili negodovanje i ogradili su se od tog saopštenja.

Kako se navodi u pismu, grupa episkopa je razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej, “tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Oni tvrde da je “potpuno je bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Kosova u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umješnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv”.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju “na poziv Sabora”, kako piše u zvaničnom sapštenju. Ističe se je “to bilo na inicijativu i poziv patrijarha”.

Vladike traže da se iz rečenica: “o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu”, izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o Kosovu “potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora”.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju “prećutana” posjeta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i “relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa dijelom Crkve u Sjvernoj Makedoniji koja je u raskolu”“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Kako navodi Danas, uz ocjenu da su “iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru”, ova grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako ovaj list navodi na osnovu nezavničnih saznanja, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom mijenjao jer je u “prvoj varijanti”, mimo odluke Sabora u nju uključio i “slučaj” episkopa zapadno-američkog Maksima.

Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim “pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti”.

Izvor: Danas.rs