Težnja Opštine Berane je da Opšta bolnica u tom gradu postane regionalni centar a zato je od velike važnosti Angio sala, za čije opremanje su potrebna velika finansijska sredstva, kazao je predsjednik te lokalne samouprave Tihomir Bogavac i najavio da će se u tom cilju zvanično obratiti Američkoj ambasadi kako bi razmotrili njihovo učešće u tom projektu.

Bogavac je danas ugostio ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, NJ. E. DŽudi Rajzing Rajnke, koja je boravila u radnoj posjeti Beranama.

Kao je saopšteno iz Opštine Berane, Bogavac je izrazio zadovoljstvo povodom posjete Ambasadorke Rajnke i poželio joj iskrenu dobrodošlicu. Tokom razgovora, kako su kazali, Bogavac se osvrnuo na uspješnu dugogodišnju saradnju Opštine Berane i Ambasade SAD u Crnog Gori.

NJ. E. DŽudi Rajzing Rajnke čestitala je Bogavcu funkciju i izrazila nadu za nastavak lijepe zajedničke saradnje.

Na sastanku je, kao su kazali, bilo riječi o projektima koji su plod dugogodišnje uspješne saradnje između Opštine Berane i Američke ambasade u Crnoj Gori, kao što su Regionalni stambeni program za 94 stambene jedinice na Rudešu, rekonstrukcija Osnovne škole u Lubnicama, kao i drugim projektima posredstvom kojih je obezbijeđena pomoć za institucije zdravsta i školstva u Beranama.

Bogavac i Ambasadorka Rajnke razgovarali su o ekonomskoj krizi izazvanoj aktuelnom situacijom sa Korona virusom, odnosno olakšicama i pomoći koje je lokalne uprava omogućila za oporavka beranske privrede.

Posebno je bilo osvrta na prilike u drvoprerađivačkoj industriji u Beranama i mogućnostima za pokretanje industrijskih postojenja kojim bi se omogućila nova radna mjesta za građane Berana. Bilo je riječi i o društvenim, nacionalnim i političim prilikama u Beranama.

“Bogavac sa posebnim akcentom obrazložio je težnje lokalne uprave da Opšta bolnica u Beranama postane regionalni centar, ne samo za sjever Crne Gore nego i za pogranične gradove koji pripadaju Srbiji i Kosovu. U tom dijelu od velike važnosti bila bi Angio sala, za čije opremanje su potrebna velika finansijska sredstva. Kako je istakao, za ovaj projekat, koji bi imao značaja za stanovništvo ne samo Sjevera Crne Gore nego i šireg područja, potrebna su donatorska sredstva, te će se Opština Berane zvanično obratiti Ambasadi u cilju razmatranja mogućnosti učešća na ovom projektu”, navodi se u saopštenju.

Rajnke je, kako se dodaje, naglasila da će Ambasada, kao do sada, posebnu pažnju posvećivati projektima koji imaju za cilj zadovoljenje potreba lokalnog stanovništva.

Sastanku su prisustvovali i Zlatko Ivanović, savjetnik za politička pitanja u Ambasadi, šefica Kabineta predsjednika Opštine Dubravka Jovančević i šefica PR Biroa Irina Zečević.

U okviru posjete Ambasadorka Rajnke obišla je Sportski centar i Gradski stadion.

Izvor:RTCG