Svjetska zdravstvena organizacija održaće danas sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini. Očekuje se da SZO donese odluku da li epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Prema posljednjim podacima do sada je šest osoba preminulo od koronavirusa u Kini.

<<<Ima li mjesta panici u Crnoj Gori zbog novog koronavirusa<<<

Iz kineske Ambasade u Podgorici, CdM-u je saopšteno da je nakon izbijanja epidemije upale pluća izazvane novim koronavirusom, kineska Vlada ovom pitanju pridala veliki značaj, preduzela proaktivne mjere kako bi ovo pitanje riješila na ozbiljan i profesionalan način.

“Radi se na formiranju strogih šema prevencije i kontrole, ulažu se veliki napori kada je riječ liječenju pacijenata, sprovode detaljne epidemiološke istrage, pravovremeno objavljuju informacije o prevenciji i kontrole epidemije, a pokrenute su i kampanje za podizanje svijesti o bolesti”, kažu za CdM u Ambasadi NR Kine u Podgorici.

Dodaju da će se na poziv SZO, Kina pridružiti ostalim pogođenim zemljama, na sastanku Odbora za hitne situacije, u noći 22. januara po pekinškom vremenu. Relevantne zemlje, SZO i stručnjaci će na sastanku razmijeniti informacije i iznijeti evaluaciju zasnovanu na nauci.

Kina će, kako napominju, nastaviti da produbljuje međunarodnu saradnju i da sarađuje s međunarodnom zajednicom na suočavanju sa epidemijom i zaštitom regionalne i globalne zdravstvene sigurnosti.

Situacija se prati iz sata u sat (Foto: AFP)

Iz kineske Ambasade napominju kako je Kina preduzela proaktivne mjere za ozbiljno i profesionalno postupanje kada je riječ o epidemiji i blagovremeno je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne zemlje, regionalne organizacije i njene regione Hong Kong, Makao i Tajvan i održava blisku komunikaciju sa njima.

“Sa SZO smo razmijenili informacije o sekvenci genoma novog koronavirusa što smo prije mogli. Nakon što je primila obavještenja o slučajevima iz relevantnih zemalja, Kina je to shvatila ozbiljno i ostala je u bliskoj komunikaciji sa svim stranama preko bilateralnih i multilateralnih kanala, istovremeno jačajući saradnju sa svim naporima na njihovom rješavanju”, navode u Ambasadi u izjavi za CdM.

Kako napominju, prema podacima od 18 časova, 20. januara (po pekinškom vremenu), u Kini su prijavljena ukupno 224 slučaja upale pluća izazvane novim koronavirusom. Od toga je 217 potvrđeno (198 u gradu Vuhan, pet u Pekingu, 14 u provinciji Guangdong), a sedam slučajeva je pod sumnjom (dva u provinciji Sichuan, jedan u provinciji Iunnan, dva u Šangaju, jedan u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, 1 u Provinciji Shandong). U inostranstvu je jedan slučaj potvrđen u Japanu, dva na Tajlandu i jedan u Republici Koreji.

“Nadamo se da druge zemlje mogu odmah obavijestiti kinesku stranu o sumnjivim slučajevima u njihovim zemljama preko zvaničnih kanala u cilju bolje prevencije i kontrole. Radićemo sa svim stranama na zajedničkom suzbijanju epidemije i zaštiti regionalne i globalne zdravstvene sigurnosti”, zaključuju u Ambasadi Kine u izjavi za CdM.

Juče je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio prvi slučaj obolijevanja od novog oblika kineskog koronavirusa u SAD. Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedjelje poslije putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gdje je počela epidemija. Ne smatra se da predstavlja prijetnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu, ali se javio ljekarima u nedjelju kada je počeo da se osjeća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, poslije Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Izvor:CDM

Autor: Miraš Dušević