Izbor Ivanovića podržali su svi članovi vladajuće kolaicije, dok su predstavnici Demokratskog fronta Milun Zogović i Milutim Đukanović napustili sjednici prije glasanja.

Drugi kandidat Jovan Vojinović nije dobio nijedan glas, dok je Mišela Manojlović povukla kandidaturu.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da “prirodno”, da sjednica Odbora bude prekinuta i da se pozovu Ivanović i Vojinović kako bi se otvorila rasprava.

“Jer kandidatima nije moguće postaviti pitanje, šta misle na primjer o ličnoj karti, da li je biometrijska, kakvo je njihove mišljenje da je birački spisak za 30 godina se povećao za 150 hiljada birača, a da se broj stanovnika smanjuje i slično”, istakao je Đukanović.

Kako je kazao, sve to je prepoznatljiv stav Demokratske partije socijalista (DPS).

Đukanović je predložio da se rasprava prekine, da se pozovu dva kandidata i možda, kako je rekao, iz opozicije “dožive iznenađenje”, da neko kaže da lična karta nije biometrisjka i da izbori ne mogu da se održavaju dok dokument sa kojim se glasa ne bude takav.

“Kroz ta pitanja javnost bi imala mogućnost da vidi koje su sve to anomalije u biračkom procesu, za koje DF smatra da se pod hitno moraju ukloniti i određeni zakoni mijenjati”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, takav odabir predsjednika DIK-a je dokaz tvrdnje DF-a, da je partija jednako država ili država jednako partija.

Đukanović je rekao da sa vladajućom struktorom nema nikakvog dogovora, a i ono što se ponekad i dogovori i to se posle sruši zbog nekih političkih interesa.

Spremnost na dijalog je, kako je istakoa simulacija političke staranke koja ustvari želi da vlada bez ikakve kontrole.

Predsjednik Administartivnog odbora Luiđ Škrelja rekao je da sve što je Đukanović rekao nije u fokusu interesovanja javnosti.

“Pitanja Đukanovića su za izabranog predsjednika DIK-a, a ne za kandidate”, pojasnio je Škrelja.

Nikada, kako je rekao nije bila praksa da kandidati za predsjednika DIK-a budu pozvani na sjednici i da se saslušaju prije nego što budu izabrani.

On je rekao da je Manojlović povukla kandidaturu bez ikakvog revolta.

“Tu se samo radi o njenoj odgovornosti, jer je kasnije saznala da ima prepreku da bude ravnopravan kandidat”, pojasnio je Škrelja.

Poslanik DF-a Milun Zogović rekao je da je iz obrazloženja Škrelje zaključio da Administrativni odbor prvo treba da izabere predsjednika DIK-a, pa da onda vidi da li on zna da radi.

“O kandidatima, čak iz nekih opozicionih redova sam čuo riječi hvale, pa me zanima zašto onda ih krijemo i zakazujemo sjednice u roku od 24 sata i onda te ljude ne vidimo ni mi, ni crnogorska javnost”, upitao je Zogović.

On smatra da treba dati priliku i opoziciji da podrži nekoga za koga procijene da zaslužuje njihovu podršku.

“Ja da sam na mjestu kandidata za izbor za predsjednika DIK-a, nikada ne bih pristao da me neko bira na takav način”, zaključio je Zogović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković rekla je da je DF partija prošlosti, što će, kako je istakla i budući izbori pokazati.

“DPS je sa svojim koalicijonim partnerima, pobjedu na svim izborima, osvojila zahvaljujući platformama idejama kojima je biula nošena”, istakla je Vuković.

DPS je, kako je navela uvijek jasno i javno saopštavao svoje stavove, i zbog toga su se građani odlučivali za tu partiju.

Ona je kazala da se na sjednici Administativnog odbora ne može razgovarati o kandidatima zato što DF prigovara zašto kandidati ne prisustvuju sjednici.

“DF-u nije potrebno prisustvo kandidata, nego im je potrebno odsustvo postajanja institucija i anarhija, kako bi oni u tom haosu mogli ostvarivati svoje političke rezultate”, zaključila je Vuković.

Aktuelni predsjednik DIK-a Đorđije Vukćević ispunio je 17. januara uslove za starosnu penziju.

Izvor:RTCG