BRITANSKI MIROR TVRDI

Albanska mafija preuzela tržište kokaina u VB

Albanska mafija ili “mafija šiptara” preuzela je kontrolu nad tržištem kokaina u Velikoj Britaniji, piše britanski Miror, i dodaje da se vrijednost tog tržišta procjenjuje na pet milijardi funti.

Miror piše da se Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi, (Foto: pixabay)

Ta mafija je polako preuzela tržište u Britaniji, nakon što se veliki broj Albanaca preselio u Britaniju nakon pada komunizma u Albaniji 1990. godine, piše list.

Kako se navodi, sada “zastrašujući kriminalci” kontrolišu skoro cijelo tržište u Velikoj Britaniji, sa kokainom koji je najjeftiniji od 1990. godine, i najčistiji u posljednjih 10 godina.

Do preuzimanja tržišta je došlo tako što je albanska mafija odbacila posrednike i počela direktno da komunicira sa kolumbijskim kartelima, što je omogućilo niže cijene i veću čistoću kokaina na tržištu.

Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi.

Miror navodi da je jedan mali zupčanik u tom carstvu, gdje glavnu riječ vodi ozloglašena banda Helbanianc koja vlada dijelom istočnog Londona.

Ova banda je imala čak i svoj Instagram nalog na kome je imala 115.000 pratilaca, a koji je zatvoren u novembru prošle godine.

Portparol Nacionalne agencije za kriminal rekao je listu da albanske kriminalne grupe imaju veliki uticaj na ostale kriminalne organizacije u Velikoj Britaniji i pristup tržištu narkoticima, prije svega kokainom, a povezane su blisko sa grupama preko kojih peru novac i trguju ljudima.

Izvor: Tanjug